Marsi lennust ja koloonia rajamisest võib saada läbi aegade suurim tõsielu show

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Marsi kolooniast
Kunstniku nägemus Marsi kolooniast Foto: Mars One

Saksamaa väljaanne Der Spiegel kirjutab, et Hollandi firma plaanitavast ühe otsa Marsi lennust võib kujuneda kallis ja keeruline reis, samas aga tehakse sellest tõsielu show, mis võib olla läbi aegade suurim.

Hollandi Mars One projekti eesmärgiks on saata 2020. aastate teisel poolel Punasele planeedile 24 inimest, kes hakkavad sinna kolooniat rajama.

Tegemist on niiöelda üheotsa piletiga, sest Marsile minejad jäävadki elu lõpuni sinna.

Esimestele minejatele järgneksid paari aasta pärast veel 20 inimest. Kui esimesed 24 on tõelised pioneerid ja koloonia alusepanijad, siis edaspidi saabujaid juba ootavad ees valmis ehitatud elukohad.

Vett ja hapniku toodetakse kohapeal jääst. Suurtes kunstvalgustusega kasvuhoonetes plaanitakse kasvatada juurvilju.

Mars One projekt on saanud umbes 200 000 sooviavaldust, millest nüüdseks on välja praagitud need, mis on saadetud naljapärast.

Järele on jäänud 700 kandidaati, kes peavad läbima psühholoogilised ja kehalised katsed ning ettevalmistuse. Nende seast valitakse 24 isikut, kes saadetakse Marsile.

Mars One esimene etapp maksab umbes kuus miljardit dollarit.

Projektiga seotud isikute sõnul on raske kogumaksumust ette ennustada.

Mars One arvab, et suudab ettetulevad finants- ja majandusprobleemid lahendada. Eesmärgiks on müüa tõsielusarja teleülekandeõigusi. Esimesed neist on juba müüdud.

Enne lendu tutvustatakse ka Marsile minejate tausta ja oskusi.

Big Brother formaadi loonud firma Endemol ostis juunis Marsi kandidaatide valikuprotsessi ja treeningute jälgimise ülekande õigused.

Mars One projektis osalejad intervjueeritakse ning nad jagatakse neljast isikust koosnevaks meeskondadeks. Kokku on 25 meeskonda.

Finaali jääb kuus meeskonda ja 24 kandidaati, kes lähevad Marsile.

Väljavalitud treenivad Marsi lennu ja sel planeedil elamise jaoks umbes kümme aastat.

Treenitavad elavad pikki perioode eraldatuses, õpivad kasutama uues elus vajalikke asju ning ehitama elukohta üles.

Mars One fondi juht Bas Lansdorp selgitas, et nad otsivad inimesi, kes tahavad olla uue kosmoseajastu pioneerid.

«Me ei saada Marsile kedagi, kes tahab Maalt oma probleemide eest põgeneda. Need inimesed ei pea vastu. Ma tahame kandidaate, kes on tõelised «maadeavastajad»,» selgitas Lansdorp.

Der Spiegeli intervjueeris Mars One projektile avalduse esitanuid, kellest suur osa sõnas, et nad on valmis koduplaneediga igaveseks hüvasti jätma.

Nende sõnul tõmbab  neid võimalus saada maailma esimeseks kosmose tõsielusarja staarideks.

Mars One projekti otsitakse väga erinevate elualade esindajaid, kaasa arvatud arste ja psühholooge, kuna vaimne ja füüsiline pinge võib kujuneda oodatust suuremaks.

Projekti tegijate arvates huvitab väga paljusid, kuidas Marsile lend kulgeb ning kuidas kolooniat rajatakse.

Der Spiegeli arvates võiks Marsi külad nimetada sponsorite järgi. Üks neist  võiks olla näiteks IKEA Village, kuna Rootsi mööblipoodide kett IKEA plaanib väidetavalt hakata sponsoriks.

Mars One lehekülg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles