Toimub kirjastuse ;paranoia 8-tunnine teabepäev-performace-esitlus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimub kirjastuse ;paranoia 8-tunnine teabepäev-performace-esitlus
Toimub kirjastuse ;paranoia 8-tunnine teabepäev-performace-esitlus Foto: Facebook

23. augustil toimub Tallinna Linnateatri Taevalaval Eesti ja teiste maade eksperimentaalkirjandust välja andva ja levitava kirjastuse ;paranoia 8-tunnine teabepäev-performace-esitlus.

Päevast võtavad osa psühhomaag ja psühhoakustika spetsialist Dr Andrew M. McKenzie ehk Hafler Trio, neurolingvistid PhD MA Phillips ja PhD Erkki Luuk, kirjanikud Paavo Matsin ja Joanna Ellmann, kirjanikud ja produtsendid Villem Valme ning Barthol Lo Mejor, protopunk-ansambli Suicide kunsnik Divine Enfant, performance-kunstnik Jasper Zoova, multikunstnik Kiwa ning teised kirjastuse ;paranoia liikmed.

Üritus on tasuta.

Eesti ja muu maailma kirjanduse perifeerse alaga tegeleva kirjastuse ;paranoia teabepäev-performance-esitlus toimub homme, 23. augustil kell 16.00-00.00 Tallinna Linnateatris (Lai 23). Üritus on tasuta.

Sündmus toimub Linnateatri hooaja avasündmuse #Kontekst (kuhu kukub kultuur) raames.

Nagu kirjastuse ;paranoia missioon, on ka antud ürituse eesmärk (kirjandus) innovatsioon, tähenduste nihestamine ja reaalsuse lõhestamine.

Programm:

16.00 ;paranoia presidendi M. Valdemari aja ja ruumi pühitsus (מהר״ל מפראג – „Pražský Maharal“)

16.15 PhD MA Phillipsi heliskulptuur - keemilistel reaktsioonidel põhinevad live-helid

16.30 0lematute Raamatute Antoloogia esitlus

17.00 premiere: Adrahoidja 3/2 [performance/philm]. Dr. Erkki Luuk / Erkki Luuk & Villem Valme

17.30 tooteesitlus

18.00 Barthol Lo Mejor osalusteater-eksperiment Vaikuse Tsoon / Silence Zone. Barthol Lo Mejor loob võõrandatud ruumi, kasutades videot, teksti, heli, performatiivsust esitamaks eri maailma paigus salvestatud vaikust. Performance'i ajal on hääleline suhtlus keelatud.

18.30 tooteesitlus: page x of y

19.00 peaesineja psühhomaagi ja psühhoakustika spetsialisti Dr. Andrew M. McKenzie sissejuhatus segaduse teraapiasse (Confusion Therapy). Esinemine teemal "HOW TO REMEMBER TO FORGET WHAT YOU DON'T NEED TO KNOW". A.M. McKenzie Simply Superior Group ja The Hafler Trio nimel.

20.00 kirjaniku Joanna Ellmanni & protopunk-ansambli Suicide kunstniku Divine Enfant'i live "Sulgunud ruum". Joanna Ellmann esitab oma loodetavasti peatselt avaldatavast luulekogust tekste, mida saadavad kunstniku Divine Enfant'i visuaalid ja Kiwa live-helid.

Kirjastuse ;paranoia nimi tuleb soome-ugri sõnadest «para» (ülim) ja «noid» (šamaan, stalker, varitseja). Nime puhul tekkiv tähendusnihe on iseloomulik kirjastuse agendale, mille fookus on innovatsioon: eksperimentaalne ja mitteloominguline kirjandus, bibliomorfid, mitmikud ja tekstipõhine kunst. Oma lugejatele pakutakse hoolikalt valitud tekstuaalseid operatsioone, nagu: kõige psühhootilisemad transborder dataflow'd, pöördumatult immanentsi ületavad deterritorialisatsioonid, metatähenduste breakbeat ning hallutsineerivad psühhogeograafiad. Need on statistiliselt kõige ebanormaalsemad tekstid kaasaja kirjastusturul. Kirjastuse ;paranoia eesmärk on vastutustundlik tegevus, tarbija rahulolu ja reaalsuse hävitamine.

;paranoia publishing group ltd. on uus eksperimentaalkirjandust publitseeriv kirjastus, mis avaldab ja levitab nii siinsete kui ka teiste maade autorite loomingut. 2014. aasta alguses loodud kirjastus on tänaseks välja andnud 11 raamatut ja muud trükist:

«0lematute Raamatute Antoloogia», koostanud Kiwa

«Plasma», Jelena Glazova (Läti)

«Hüpofüüsi Galaktika», Exotikdot (Kolumbia)

«Lennuki kõrval toas», Kiwa ja Mihkel Kleis

«Kõigi olemasolevate bändide nimekiri» 1. osa, koostaja Celer Tambre

«wildlife documented & nothing selected», Kiwa

«PSAIKO», Psaiko

«Kisa ja oksendamine: Punk ENSVs», Joonas Vangonen

«Valegiid», Taavi Novek

«Kolm isamaalist kõnet», Anders Härm

«Seeneriik on lähedal», Divine Enfant, Peeter Laurits, Erkki Luuk, Vladimir Wiedemann, Akulina Luikjärv, Jelena Glazova jt. Koostanud Kiwa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles