Norra massimõrvari Anders Behring Breiviki isa avaldab oma pojast raamatu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Norra massimõrvari Anders Behring Breiviki isa Jens Breivik avaldab raamatu, milles ta räägib oma elust kuulsa tapja isana.

Jens Breivik tutvustas eile Oslos toimunud pressikonverentsil raamatut «Min skyld?» (Minu süü?), milles ta toob ka ära selle, et on osaliselt süüdi oma poja terroristlikus käitumises, edastab The Local.

Kui Jens Breivik oma poja tapatööst teada sai, kasutas ta tema kohta sõnu «eemalviibiv», «tundetu» ja «türanlik».

Anders Behring Breivik tappis 22. juulil 2011. aastal Utøya saarel ja Oslo valitsuskvartalis kokku 77 inimest.

Isa sõnul tuleb poja ekstremistliku käitumise põhjuseid otsida tema lapsepõlvest.

Kirjastuse Juritzen Forlag välja antav raamat ilmub oktoobris.

«Selles raamatus püüab Jens Breivik lahti seletada, mis tema pojaga juhtus. Kõik hakkasid pärast tapatööd isa süüdistama ning selle tõttu tundis ta vajadust oma nägemus avaldada. Ta ei kaitse end selles raamatus, vaid analüüsib nii ennast kui poega,» teatas kirjastaja Arve Juritzen.

Juritzeni sõnul on Breivik seenior isakuju, vähese jutuga ja väärikas. Samas aga ka kannatada saanud mees, keda ta poja tõttu on palju süüdistatud.

«Poja korraldatud veresaun ei jätnud isa mõjutamata. Ta elu ei ole seni õigetel rööbastel. Temast sai paljude norrakate jaoks halva isa sümbol,» jätkas kirjastaja.

Jens Breivik elab Prantsusmaal ning on pärast 2011. aasta terrorirünnakut Norrat külastanud vaid ühe korra.

Breivik seenior püüdis oma raamatut avaldada juba mitu aastat tagasi, kuid mitte ükski Norra kirjastus ei tahtnud seda teha.

«Esmane käsikiri oli selline, mida ei saanud raamatuna avaldada. Kohtusime Jens Breivikiga, pidasime läbirääkimisi ning nüüdseks on raamat, mis on varasemast erinev,» teatas kirjastaja.

Jens Breivikit aitasid raamatut kirjutada kirjastuse määratud varikirjanikud, kes andsid vajalikke näpunäiteid ja tegid parandusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles