Maire Aunaste: unustage öötelevisioon, tähtis on inimene

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üritusel viibis ka Maire Aunaste, kes tegi televeteranidega intervjuusid
Üritusel viibis ka Maire Aunaste, kes tegi televeteranidega intervjuusid Foto: Karli Saul

Tänasel ETV 55. juubelil ütles Maire Aunaste, et paremad saateformaadid on juba läbikatsetatud ja vaatajat on võimalik köita saadetega, kus räägivad inimesed, keda on huvitav kuulata. Täna kell kaheksa õhtul näeb Aunastet saates Suveniir ETV kanalil.


 

ETV sai 55, mis on umbes sama vanus kui kui Teil...

Kahjuks küll jah

 

... mis aegu ETV praegu elab?

Nii raskele küsimusele ma küll ei oska vastata, sellele oskab vastata ainult Allikmaa.

Inimene, kes teeb oma saateid, elab kogu aeg ühes ja samas ajas. Tal kas on tööd või ei, ta teeb seda tööd kas hea meelega või mitte. Minul on olnud alates 1983. aastast ühesugune aeg – ideid on rohkem kui võimalust teha. Mina ei saa küll nuriseda mitte millegi üle, isegi mitte aja üle.

 

Seoses ETV juubeliga on kõlanud meedias, et teletöötaja peaks väga armastama seda maja. Kuidas Teil sellega on?

Seda maja ma küll ei oska öelda, et seda armastan. Tehes intervjuid täna ETV kunagiste töötajatega, mõtlesin, küll oleks olnud tore sündida mõned aastakümned varem ja olla selles majas tööl siis. Siis oli siin majas hoopis teistsugune elu ja aura. Tele algusaastatel tõesti vaadati televiisorit. Praegu on nii, et igaüks võib astuda televisioonimaja kohvikusse sisse, aga mitte keegi seda ei tee, sest mida sa istud selles tühjas kohvikus. Praegu telemaja inimesed ei kogune kohvikusse, et omavahel rääkida. Ilmselt see on kogu maailma probleem, et räägime üksteisega palju vähem kui vanasti ja võib-olla teeme ka tööd koos vähem. Olen natuke kade, et ei saanud elada sellist ühtset ansambli elu, kui inimesed olid omavahel sõbrad, mitte konkurendid.

 

Kirjutate oma raamatus «Mitte ainult meestest», et üks selgeltnägija soovitas Teil sõita Saksamaale, et pärida seal esivanemate mõis. Kui täna selguks, et see ongi tõsi, kuid tingimuseks oleks, et peaksite lahkuma ETVst, siis mida teeksite?

See on kõige originaalsem küsimus, mida mina olen kuulnud ühe ajakirjaniku suust.

 

Ma tänan

Arvatavasti ütleksin ma sellele võimalusele niimoodi: lõpetan oma saatesarja «Mida Teie arvate?» ära ja siis esimesel vabal päeval tulen ma jooksuga.

 

Mis oleks tänases ajas sama šeff saade kui omal ajal oli «Öötelevisoon»?

Täna ei saa mitte midagi sarnast olla. Absoluutselt kõik asjad on ära tehtud. Televisioon ei suuda üllatada mitte millegiga. Kui, siis ainult mõne eriliselt andeka inimesega ehk siis kvaliteediga. Aga ma arvan, et pandid ja otid sünnivad kord sajandis.

 

Lähem tulevik ETVs on siis selline igav asjalikkus?

Ta on täpselt sama igav kui meie elu ja sama huvitav kui elu. Annaks jumal, et ajakirjanikel oleks mõistust ja aega aru saada, et kuna kõik paremad saated on nagunii ära tehtud, siis midagi huvitavamat, kui tavaline inimene oma huvitava jutu ja mõtetega ei ole. Nii et paneme kõik panuse inimesele, kellega rääkida. Inimesest huvitavamat asja ei ole. Pole mõtet välja mõelda öötelevisiooni, on vaja leida huvitavaid inimesi, keda vaatajal on huvitav kuulata. Neid on Eestis väga palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles