Intervjuu! Režissöör Martti Helde «Risttuules» menust: festivale tuleb veel

Helena Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Režissöör Martti Helde ootab põnevusega, kuidas publik tema filmi «Risttuules», mille pakatid juba Tallinnas üleval on, vastu võtab.
Režissöör Martti Helde ootab põnevusega, kuidas publik tema filmi «Risttuules», mille pakatid juba Tallinnas üleval on, vastu võtab. Foto: Tairo Lutter

«Risttuules» on režissööri ja stsenaristi Martti Helde esimene täispikk mängufilm. Kohalikul tasandil ääretult edukaks osutunud linateos on valitud A-klassi kuuluva Toronto filmifestivali programmi. Kinomaailma suursündmus leiab aset 4.-14. septembrini ja tegu on esimese Eesti mängufilmiga, mis on jõudnud selle festivali põhiprogrammi. 

Millised emotsioonid valdasid, kui kuulsid, et Sinu esimene täispikk linateos «Risttuules» on valitud maineka Toronto filmifestivali programmi?

Ei ole kohale jõudnud veel! Tõele au andes, teadsime võttetrupiga sellest juba poolteist kuud tagasi, kuid pidime avalikkuse eest uudist 12. augustini saladuses hoidma. Ma ei osanud Toronto filmifestivali enda jaoks positsioneerida, aga kui hakkasid tulema tuttavate ja sõprade telefonikõned õnnesoovidega, sain aru, et tegemist on suure asjaga. Olen õnnelik! Võin nii palju öelda, et häid uudiseid tuleb veel, «Risttuules» on valitud teistegi festivalide programmi. 

Tuli filmi «Risttuules» ülemaailmne menu Sinu jaoks üllatusena või on see ootuspärane asjade käik?

Kindlasti on vara rääkida rahvusvahelisest menust, ootame Toronto filmifestivali enne ära. Peale seda on näha, mida sealne publik arvab. Loomulikult on «Risttuules» minu jaoks suur saavutus ja sisimas lootsime kogu tiimiga, et nii läheb. Samuti töötab antud linateos tänu oma stilistikale ülemaailmselt Eesti ajaloo tutvustajana, mis oli meie missiooniks. 

Kas usud, et filmi mõistetakse piiriüleselt? Millisel määral haakub välismaine publik Eesti ajalugu käsitleva temaatikaga?

Halb on niimoodi öelda, aga Krimmis aset leidvad sündmused on aidanud lääne inimestel «Risttuules» sisu mõista. Arvan, et kaks aastat tagasi ei oleks ülemaailmne publik sama palju konteksti tabanud nagu täna. Krimmi annekteerimisel on seega meie jaoks ka teine tähendus.

Ütle, kuidas Sinu arvates Eesti Film rahvusvaheliselt tuntuks teha? 

Filmi vorm peab andma sisule tähenduse, seda toetama. Usun, et just stiili ja vormi valiku kaudu on rahvusvaheline läbimurre võimalik («Risttuules» on tehtud ableau vivant stiilis - toim). Samuti oma järgmise teose jaoks olen vormi otsingutel. Üheks näiteks siinkohal on minu lähiajal ilmuv lühifilm «Superbia», mis on 16 min pikk, filmitud ühe duublina ja kahe kaameraga samal ajal. See tähendab, et ekraanil jooksevad üheaegselt kaks lugu, mis räägivad ühest ja samast asjast, lõpuks lõimudes. Usun, et põhjendatud vormikatsetused on filmikunsti võti, mida on nii inimestel huvitav ekraanilt vaadata kui endal teha. 

 Kas lähete koos näitlejatega Toronto filmifestivalile kohapeale?

Lähen üksi, sest Toronto festival ei võimalda näitlejaid kaasa võtta. Igal festivalil on oma reglementatsioon. Mina teen filmikülalisena kaasa kaks avalikku, ühe kinnise pressile mõeldud linastuse ja ühe pressikonverentsi. 

Mida võib publik Su sulest järgmiseks oodata, Martti?

Mul on paar ideed kuklas tiksumas, kuid olen suve hoopis metsas veetnud ja ei tegele seega veel ühegi mõttega aktiivselt. Tavaliselt teengi nii, et olen suviti Peipsi ääres, Jõgevamaal suvilas, kus väsitan ennast võimalikult palju füüsiliselt, et siis jälle sügisel mõttetöösse süveneda. Sügis on minu loomepuhangu aeg. Olengi hetkel loo otsingutel. Tahaksin vahelduseks teha nüüd ühe kergema temaatikaga live action filmi. (naerusuiselt - toim) Ega ma elu lõpuni tõsiseid ajaloolisi draamasid tegema jää.

"Risttuules" põhineb 1941. aasta juuniküüditamise sündmustel. Poeetilises filmikeeles, tableau vivant stiilis jutustatud loo sõlmib tervikuks helilooja Pärt Uusbergi originaallooming.

"Risttuules" on režissööri ja stsenaristi Martti Helde esimene täispikk mängufilm. Filmis mängivad Laura Peterson, Tarmo Song, Mirt Preegel, Ingrid Isotamm ja Einar Hillep. Kunstnik on Reet Brandt, operaator Erik Põllumaa ja kostüümikunstnik Anna-Liisa Liiver. Produtsendid on Piret Tibbo-Hudgins ja Pille Rünk, tootja Allfilm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles