Islandi Bárðarbunga vulkaan aktiveerus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aastal seiskas Eyjafjallajökulli vulkaani (pildil) purse Euroopa lennuliikluse. Kas ka seekord nii läheb, sõltub asjaoludest.
2010. aastal seiskas Eyjafjallajökulli vulkaani (pildil) purse Euroopa lennuliikluse. Kas ka seekord nii läheb, sõltub asjaoludest. Foto: AFP / Scanpix

Eesti seismoloogi Heidi Soosalu sõnul on Islandil asuv Bárðarbunga vulkaan aktiveerunud ning viimase ööpäeva ajal on seal toimunud 250 väikest maavärinat.

Bárðarbunga vulkaan asub Vatnajökulli liustikul, edastab YLE.

2010. aastal seiskas Eyjafjallajökulli vulkaani purse Euroopa lennuliikluse, kuna õhku paiskus suures koguses tuhaosakesi, mis olid lennukitele kahjulikud.

Soosalu sõnul võib ka Bárðarbunga vulkaan purskama hakata ning tuhka õhku paisata.

«Kas ka nüüd tekivad tuhapilved? Tõenäoliselt, kui liustikujää sulab ning purse pinnale jõuab. Seni ei ole täpselt teada, kui võimsaks purse osutub,» lausus Soosalu.

Soosalu sõnul on vulkaani piirkonnas olnud üle 200 maavärina, millest võimsama magnituud oli 3,8.

Nimetatud vulkaani peal sadu meetreid jääd ning seni on pursked toimunud kümne kilomeetri sügavusel.

Seismoloogid jälgivad, kas magmavoog liigub pinna suunas.

Soosalu sõnul suhtutakse Islandil vulkaani aktiivsemaks muutumisse väga tõsiselt.

Bárðarbunga vulkaan aktiveerus ka 1996. aastal, kuid suuremat kahju ei tekitanud.  See vulkaan oli väga aktiivne pärast viimast jääaega 8700 aastat tagasi.

Wikipedia: Bárðarbunga puhul on tegemist stratovulkaaniga, mille kõrgus üle mere pinna on 2009 meetrit.

Tegemist on Islandi kõrguselt teise vulkaaniga. Ta on Islandi kõrgeimast Hvannadalshnjúkuri vulkaanist 101 meetrit madalam.

Bárðarbunga kaldeera on umbes 70 ruutkilomeetrit,  laius kümme kilomeetrit ning sügavus 700 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles