Eksklusiivintervjuu: Dope D.O.D. fännab Eesti burgerit, kuid mitte naisräppareid, kes käituvad nagu mehed

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dope D.O.D.
Dope D.O.D. Foto: Triin Erg

Tänavuse Eesti Hiphop festivali peaesinejaks oli Hollandis baseeruv hiphopigrupp Dope D.O.D. Räpparid Jay Reaper, Skits Vicious ja Dopey Rotten leidsid laupäeval enne esinemist veidi aega, et vestelda Elu24ga muusikast ja Eestis kogetust.

Kuidas on teie päev kulgenud?

JR: See on olnud väga äge! Me pole Eestis varem käinud. See on kahtlemata ilus riik ja inimesed on väga külalislahked. 

Oli teil aega ringi vaadata?

JR: Käisime Tartus, kus tegime ühe kuramuse hea eine. Me võtsime [Meat Marketis] burgeri, see oli hiiglaslik - oma 130 kilo kindlasti! Eesti söök on väga hea! Kui see oli Eesti söök... 

Mida teadsite Eestist enne siiatulekut?

JR: Rääkisime just poistega, et siin on nagu Skandinaavias. Meie arvasime midagi muud, kuna see on Balti riik, sild idabloki ja Skandinaavia vahel. Lahe on näha, et siinne atmosfäär on väga skandinaavialik välja kukkunud. Saime sama fiilingu Islandil ja Norras.

Mis on kõige veidram asi, mida olete siin näinud?

SV: Naljakas on see, et kui meil on liiklusmärgid, mis hoiatavad hirvede eest, siis teil on põdrad, mis on väga skandinaavialik.

Räägime muusikast! Miks peaksin just teie muusikat kuulama?

DR: Sest see on midagi teistmoodi kui tavaline klišee-hiphop. Selles on rohkemat - see segab erinevaid stiile nagu dubstep ja drum'n'bass ning selle tipus on kõige kõvem lüürika. Teie, Eesti inimesed, räägite inglise keelt väga hästi ja saate aru, millest me räägime. See on lihtsalt hea räpp. Viimasel ajal on välja tulnud palju head hiphoppi ja ma arvan, et oleme osa sellest põlvkonnast, mis säilitab tõelise räpi väärtusi.

Mis on teie hinnangul real hiphop (tõeline hiphop)?

JR: Ei usu, et keegi suudab seda lahti seletada. Seda tuleb tunnetada. Ma ei saa valida sinu eest, mis on tõeline hiphop. Võibolla meeldib sulle midagi erinevat ja see ei tähenda, et see poleks hea. Hiphopil on nii palju erinevaid vorme, nii et ei saa öelda, et see või teine on tõeline hiphop.

Millised on teie lemmikteemad, millest lugusid teha?

SV: Mis iganes inspireerib hetkel. Midagi, mida nägime filmis või kuulsime kedagi millestki rääkimas. Näiteks kui Dope D.O.D. asja alustasime, siis olime Saksamaal metsas ja see inspireeris meid tegema sünget värki, judinaidtekitavat «Blairi nõiaprojekti» stiilis värki. 

Kas olete esinemispaigas juba käinud?

Nah

See on metsas...

Jaa, ootame põnevusega!

Milline teie lugudest on kõige tõsisema sõnumiga?

SV: See on ilmselt üks nendest, mida me pole veel avaldanud. Aga näiteks «Slow Motion» on üks tõsisematest. See räägib meie tõusust räpiskeenele; elust muusika tegemise protsessi ajal. Näiteks üks riimidest ütleb: «While we rock the crowd, I cant wait what's ahead of me, but now we float in slow motion, just smoking, flowing, no joking». Tol ajal suitsetasime, tšillisime ja üritasime mõistatada, mida tulevik tuua võib.

Kui saaksite ajas tagasi minna, mida ütleksite nooremale iseendale?

SV: Eks noorena teed ikka asju, mida vanemana teeksid teistmoodi. Kuid sellest tulebki kogemus. Väga raske on öelda, mida teeksin teistmoodi, sest see muudaks mu elus palju. Enamasti juhtuvad asjad põhjusega ja vigadest õpitakse. 

Milline on teie nõuanne artistidele, kes alles alustavad tegevust?

SV: Pead teadma oma oskusi. Pead usaldama ennast ja oma inimesi. Ehita tiim, keda saad usaldada ja kellega on sul sama visioon. See ongi kõige tähtsam. Pead lahti saama hirmust ja kahtlustest. Ja kui sulle tundub, et miski pole päris õige, pead oma instinkte järgima. Ära lase inimestel endaga mängida ja ära mängi iseendaga. Kui sa tead, siis tead, ja kasuta oma teadmist maksimaalselt ära.

Mis on teie arvates põhjus, miks maailmas on nõnda vähe naisräppareid?

SV: Mõni asi on nö meeste sport. On olemas häid naisräppareid, kuid mulle ei meeldi naisräpparid, kes üritavad käituda nagu mehed. Sa ei tahaks ju näha meesräppareid, kes käituvad nagu naised. Muidugi on häid naisräppareid, kui nad jäävad selle juurde, mis nad on. Mulle meeldivad näiteks Jean Grae ja Lil' Kimi vanem kraam... Nicki Minaj sai kuulsaks endaks asja ajades. See on nagu jalgpalliga. Ma ei taha naisjalgpallureid maha teha või diskrimineerida, aga see on lihtsalt meeste sport. 

Millal ilmub teie uus album?

EP saab valmis jaanuaris ja uus album 2015. aasta lõpu poole. Meil tuli äsja välja muusikavideo «Ridiculous», vaadake seda kindlasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles