Uuring: ka inimesed tunnevad hirmu lõhna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring:  ka inimesed tunnevad hirmu lõhna
Uuring: ka inimesed tunnevad hirmu lõhna Foto: Wikipedia.org

Juba ammu teatakse, et loomad tunnevad hirmu lõhna.

Kuid teadlaste sõnul eraldab ka hirmunud inimese organism niinimetatud hirmuferomoone, mille lõhna ülejäänud inimesed tunnevad, kirjutab The New York Times.

Nende tugevatoimeliste bioloogiliselt aktiivsete ainete eraldumise põhjuseks võib olla liigikaaslaste hoiatamine ohu eest.

Kõikidel imetajatel, kaasa arvatud inimene, on ninas Grünbergi närvikeskus, mille otstarve on siiani ebaselge olnud.

Uurijad tegid nüüd hiirte peal katse, mis näitas, et see närvikeskus aitab kindlaks teha ja tunda hirmuferomoonide lõhna.

Uurijad võtsid hirmunud hiirtelt hirmuferomoone ning piserdasid neid mitte hirmunud hiirtele. Viimati nimetatud hiired kangestusid ja neil tekkis hirmureaktsioon. Hiired, kellelt olid Grünbergi närvirakud eemaldatud, hirmuferomoonide lõhna ei tundnud ja selle tõttu ei reageerinud.

Teadlaste sõnul vajavad hirmuferomoonid lisauuringuid.

«Tõendasime, et sellised feromoonid on olemas, kuid meil ei ole veel adekvaatseid andmeid, milline inimorganismi osa neid toodab,» lisasid uurijad,

Feromoonid on bioaktiivsed ained, mida organismid eritavad väliskeskkonda  teiste sama liiki  isendite mõjutamiseks. Eristatakse  sugu- häire-, jälje-, agregatsiooni jne. feromoone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles