Soome politsei kutsus Facebookis üles koolikiusamisest teada andma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politsei
Soome politsei Foto: Wikipedia.org

Soome Helsingi politsei jagas Facebookis lugu ühest teismelisest poisist, kes tegi koolikiusamise tõttu enesetapu ja kutsus kõiki, kes sellist kiusamist näevad, kohe sekkuma.

Politsei rõhutas, et koolikiusamist saab liigitada kuriteoks, edastab fiidi.fi.

«Väikesed jagelused võivad ajapikku muutuda vägivaldseks ning inimõigusi rikkuvaks. Kaasneda võivad veel mitmed kuritegelikud tegevused nagu vargus ja vara hävitamine,» seisis teates.

Politsei kirjas seisis: «Kiusasite ühte oma koolikaaslast. See ei pruukinud olla kuritegu, sest kõik naersid kiusamise peale. Iga koolipäev algas tema kiusamisega. Sell loo peategelane tegi paar aastat tagasi 14-aastasena enesetapu. Ta karts iga päeva. Viimase poole aasta jooksul ei olnud tal enam mitte ühtegi sõpra. Ta ei suutnud enam vastu pidada. Ta jättis vaid sõnumi «Varsti mind enam ei kiusata». Me ei soovi, et selline lugu korduks».

«Nüüd on sinu otsustada, kas lähed kiusamisega kaasa või mitte. Ole tugev ja takista kiusamist. Kui sõnad «nüüd aitab, lõpeta» ei ole piisavad, siis teata õpetajale. Õpetaja ei pruugi ise kõike näha. Astu see samm ja räägi ka vanematele».

«Kas sind kiusatakse? Sa ei ole üksinda. Räägi sellest. Nii nagu õpetajad, ei pruugi ka politsei kõike märgata, kuid me tahame aidata, sest koolikiusamine on kuritegu. Selle alla kuulub nii näpistamine, asjade varastamine, kahjustamine, kehavigastused jne. Nimikiri on pikk».

Soomes algas kooliaasta sel nädalal.

Originaalkirja vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles