Road jogurtiga

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvemarjadega jogurtikook.
Suvemarjadega jogurtikook. Foto: Elukiri

Tiina Lebane, Elukiri

Ajal, mil suuremate kaupluste jogurtivalik ajab pea ringi käima ja kodunt kaugel viibivate kaasmaalaste jogurtiigatsusest räägitakse legende, tundub uskumatu, et nüüdseks sedavõrd tavaline toiduaine nagu jogurt ilmus meie piimatööstuste tootevalikusse alles 1990. aastate keskel. Tänaseks kuulub jogurt kindlalt meie igapäevasesse menüüsse, alates hommikusöögist ja lõpetades viimase une-eelse suupistega. Lisaks oleme õppinud jogurtit kasutama uskumatult paljudes, nii soolastes kui magusates, roogades.

Jogurt on tervistav ja mitmekülgne hapupiimatoode, mis saadakse rõõsast piimast erinevate piimhappebakterite lisamisel. Iga bakter või nende kombinatsioon annab erineva lõpptulemuse nii maitse, koostise kui ka tervisele soodsate omaduste tõttu. Palju baktereid ja sellest tulenevalt ka tervistav mõju on vaid järelkuumutamata ehk niinimetatud elusal jogurtil.

Jogurti valmistamisel lisatakse piimale kääritamiseks juuretist, mis muudab osa laktoosist piimhappeks. Juuretiseks kasutatakse kaht liiki baktereid: laktobatsille ja streptokokke. Piimhappebakterite ülesanne on lõhustada piimasuhkrut ehk laktoosi ja toota sellest orgaanilisi happeid, kalgendada piimavalke, tagada vajalik tihedus ning sünteesida vitamiine. Juuretise bakterid suudavad lõhustada ka piimavalke ja -rasvu, muutes need piimas sisalduvad toitained inimorganismile veelgi paremini omastatavaks.

Võrreldes piimaga sisaldab jogurt vähem piimasuhkrut ning sobib seetõttu ka nendele, kes on hädas piimasuhkru- ehk laktoositalumatusega.

Lisaväärtuse andmiseks rikastatakse jogurteid probiootiliste bakteritega, mis mõjutavad otseselt inimese seedeorganite mikrofloorat: takistavad haigustekitajate kinnitumist ja paljunemist meie soolestikus, soodustavad seede- ja imendumisprotsesse, toodavad mitmeid vitamiine ja antioksüdante, vähendavad piimasuhkru ja -valgu talumatusest tingitud vaevusi ning reguleerivad kõhulahtisust ja -kinnisust. Pärast häid baktereid hävitanud antibiootikumiravi aitavad just jogurtis sisalduvad bakterid seedekulgla mikroobikooslusel taastuda.

Aastasadade vältel on jogurtit kasutatud tervistavatel eesmärkidel. Rahvameditsiinis on jogurt ravimiks unetuse ja vananemise vastu. Vahemere maades seostatakse jogurtit pikaealisusega, Indias aga peetakse seda lausa jumalate joogiks!

Külm ja sametine püreesupp sobib suurepäraselt päikeselisel suvepäeval jahedaks eelroaks või koguni kergeks lõuna- või õhtusupiks. Viimasel juhul paku lisaks toekaid võileibu.

Külm köögiviljasupp
4-5 sööjale

2 sl õli
1 sibul
2 küüslauguküünt
3 tomatit
2 paprikat
1 purk (u 400 g) purustatud tomateid
u 2 dl puljongit
2 tl palsamiveiniäädikat
2 tl mett
1 tl küüslaugupipart
3 sl hakitud värsket basiilikut
2 sl hakitud värsket tüümiani
2 dl maitsestamata jogurtit
soola maitse järgi
kaunistamiseks basiilikulehti

Valmistamine
Haki sibul ja küüslauguküüned, tükelda tomatid ja paprika. Kuumuta köögivilju poti põhjas kuumas õlis mõne minuti jooksul. Lisa siis purustatud tomatid ja puljong ning hauta tasasel tulel umbes 20 minutit.
Maitsesta supp palsamiveiniäädika, mee ja pipraseguga. Lase supil veidi jahtuda, siis püreeri see ja sega hulka värsked hakitud ürdid. Tõsta supp külmkappi jahtuma ja maitsestuma.
Sega maitsestamata jogurt külma supi sisse, kontrolli maitset ja vajadusel lisa pisut soola.

Tervislikus jogurtitäidisega koogis sobib kasutada mis tahes kodumaiseid marju, nii värskeid kui külmutatud. Munaga segatud jogurt jääb ahjus küpsedes veelgi õrnem ja pehmem kui traditsiooniline kohupiimatäidis.

Suvemarjadega jogurtikook
12 tk

Põhi:
150 g toasooja võid
1,5 dl suhkrut
2 dl jahu + 2 sl
1 dl kaerahelbeid
1 tl küpsetuspulbrit
1 muna

Täidis:
400 g marjajogurtit
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 muna

Peale:
u 300 g suvemarju (mustikaid, vaarikaid jne, võib kasutada ka sügavkülmutatud marju)
0,5-1 dl suhkrut

Valmistamine
Taina valmistamiseks sega kokku toasoe või ja suhkur. Sega omavahel kuivained ja ühenda siis mõlemad segud. Tõsta tainast umbes 1 dl jagu kõrvale. Ülejäänud tainasse lisa muna ja määri tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhjale.

Täidise valmistamiseks klopi munad suhkrutega lahti ja sega jogurtiga kokku. Vala täidis põhjale. Sega marjad suhkruga ja vala täidisele. Lisa 1 dl tainale 2 sl jahu, sega läbi ja pudista tainapuru marjadele.

Küpseta kooki 200-kraadises kuumuses ahju alumises osas 55­–60 minutit, kuni täidis on tahenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles