Juudid nõuavad külanime Surm juutidele muutmist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juudid nõuavad külanime Surm juutidele muutmist
Juudid nõuavad külanime Surm juutidele muutmist Foto: SCANPIX

Organisatsioon Simon Wiesenthali keskus kirjutas Prantsusmaa valitsusele ja siseministrile kirja, milles nõutakse väikese Prantsuse küla La-Mort-aux-Juifs (Surm juutidele) nime muutmist.

Wiesenthali keskuse välissuhete juht Shimon Samuels kirjutas siseminister Bernard Cazaneuve`ile, et nad on sellise kohanime tõttu šokeeritud, edastab The Local.

«See on äärmiselt šokeeriv, et see nimi on olnud 70 aastat pärast seda kui Prantsusmaa vabastati natsidest ja natsimeelsest Vichy režiimist,» kirjutati.

La-Mort-aux-Juifs küla asub pealinnast Pariisist 100 kilomeetri kaugusel lõunas. Seal on üks suur farm ning kaks elumaja.

«See on naeruväärne. See külanimi on iidne ning elanikel ei ole mitte midagi juutide vastu. Selline käik ei ole samas üllatav, seda oligi oodata,» lausu külaelanik Marie-Elizabeth Secretand.

Nimemuutmine nõuab kohalike võimuesindajate kinnitust ning Secretandi arvates ametnikud ei tee seda.

«Miks peaks keegi muutma kohanime, mis ulatub tagasi keskaega ja veelgi kaugemale? Iidseid nimesid tuleks austada,» lisas prantslanna.

Eelmised kohalikud omavalitsused on keeldunud kummalist külanime muutmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles