Prints Harry meenutas sõjakoledusi: ma polnud selleks valmis

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Harry külastas kaitseväe suurõppust Kevadtorm
Prints Harry külastas kaitseväe suurõppust Kevadtorm Foto: Liis Treimann / Postimees

Prints Harry rääkis, et Afganistanis nähtud koledused inspireerisid teda korraldama vigastatud sõduritele mõeldud spordivõistlust Invictus Games.

Prints Harry teenis Afganistanis Apache helikopteri piloodina 77 päeva 2007. ja 2008. aastal ning 20 nädalat 2012. aastal. 

«Ma polnud seda kunagi varem näinud,» meenutas Harry The Sunday Timesis avaldatud kirjatükis. ««Selle» all mõtlen ma vigastusi, mille tekitasid peamiselt isetehtud lõhkeseadeldised. Surm on niigi traagiline ja hirmus, kuid näha noori kutte - palju nooremaid, kui mina - kilesse mähituna ja puuduvad jäsemeid, sajad voolikud neist välja ulatumas... Ma polnud selleks valmis.»

29-aastane kapten Harry lisas: «Paljud meist võivad nüüd suvalisel hetkel silmad sulgeda ja sajad pildid jooksevad meil silme eest läbi, mis on justkui visuaalne päevik kogetust.»

Koleduste keskel märkas Harry vigastatud sõdurite vajadust lootusele ja tulevikule ning tema eestvõttel toimub septembris Londonis paraolümpiale sarnane Invictus Games.

Harry sai idee 2012. aastal Washingtonis tomimunud võistlusest Warrior Games ning talle hakkas kohe meeldima mõte rahvusvahelisest versioonist.

«See oli üks imelisemaid ja inspireerivamaid asju, mida olen eales näinud... Mõned võistlejad olid veel kaheksa kuu eest voodis lamanud diagnoosiga, et nad ei kõnni enam kunagi,» sõnas Harry.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles