George Clooney kihlatu hakkab uurima Gaza sõjakuritegusid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amal Alamuddin
Amal Alamuddin Foto: SCANPIX

Hollywoodi staari George Clooney kihlatu, Briti inimõigusadvokaat Amal Alamuddin nimetati ÜRO poolt uurima Gazas toimunud sõjakuritegusid.

36-aastane Oxfordi ülikooli haridusega Alamuddin, kes on viimastel kuudel olnud tabloidide esikaanel, hakkab nüüd uurima Gazas alates selle aasta juunis toime pandud õigusrikkumisi, edastab  The Telegraph.

Kui Alamuddin leiab, et seal on korda saadetud sõjakuritegusid, annab ta juhtnöörid, kuidas selle eest vastutavad isikud kohtu ette tuua.

Lisaks Alamuddinile uurivad Gazas toimunut veel kaks mainekat inimõigusadvokaati.

ÜRO teadaandes seisab, et «eksperdid peavad kindlaks tegema, kas kuriteod on toimunud, näitama ära selle eest vastutavad isikud, andma näpunäiteid nende tabamiseks ja kohtu ette toomiseks aitamaks sellega ära hoida tulevikus tsiviilelanike ründamist».

Alamuddin on oma noorusest hoolimata Suurbritannias mainekas advokaat.

Varem on ta uurinud näiteks endise Liibanoni peaministri Rafik Hariri mõrva ning olnud endise ÜRO juhi Kofi Annani nõunikuks Süüria sõja küsimuses.

Sõltumatutest ekspertidest komisjon esitab oma aruande Gazas toimunu kohta 2015. aasta märtsis.

Möödunud nädalal sõnas Palestiina välisminister Riad al-Maliki sõnas, et on olemas selged tõendid, et Iisraeli armee on Gazas sõjakuritegusid korda saatnud.

ÜRO mõistis Iisraeli armee rünnakud Gazale hukka.

Genfis ÜRO inimõigusnõukogu istungil sõnas ametnik Navi Pillay, et Iisrael on teadlikult hävitanud Gaza tsiviilelanikkonda. Kriitika all sattus ka Gaza sektorit valitsev Hamas, et see rühmitus Iisraeli samalaadseid rünnakuid teeb.

Iisrael alustas Gaza ründamisega 8. juulil. Nüüdseks on hukkunud üle 1000 palestiinlase. Iisrael on kaotanud umbes 60 sõjaväelast ja tsiviilisikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles