Neurokirurg: lapsed ei tohiks peaga palli lüüa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti neurokirurgi Michael Grey sõnul on jalgpall nii poiste kui tüdrukute seas populaarne, kuid lastel on ohtlik palli peaga lüüa.

Birminghami ülikooli teadlase Grey kinnitusel võib palli löömisel peaga saada aju kannatada, edastab Daily Mail.

«Laste kaelalihased ei ole nii tugevad, et suudaksid hoida pead viisil, mis vähendaks löögi mõju,» selgitas neurokirurg.

Grey lisas, et lapsed ei peaks jalgpalli mängimisest loobuma, küll aga tuleks üle vaadata laste jalgpallitreeningute reeglid.

«Arenevad lapsed ei peaks peaga palli lööma. Laste kael ei ole piisavalt tugev pea toetamiseks. Me ei tea täpselt, milla, laste kael piisavalt tugev on. Osa mu kolleege on veendunud, et 14-aastaselt, kuid arvan, et see on igaühe juures individuaalne,» sõnas asjatundja.

Ta lisas, et pallilöögi tagajärjel pea liigub väga tugevalt ning aju võib saad koljult löögi. Neurokirurg rõhutas, et osa inimesi on sellistele kahjustustele vastuvõtlikumad kui teised.

Suurbritannias kehtestatud uute jalgpallireeglite kohaselt tuleb pallilöögi tagajärjel teadvuse kaotanud mängija kohe väljakult ära viia ning hiljem teda enam mitte mängima lubada.

Kui mängija on lihtsalt uimane, siis on arstide otsustada, kas ta lubatakse tagasi või mitte.

USAs on juba osa koole keelanud lastel ära palli peaga löömise.

Suurbritannias kerkis palliga löömisest tekkinud peavigastuste teema jõuliselt esile 2002. aastal kui suri jalgpallur Jeffrey Astle. Arstide sõnul oli surma põhjuseks ajukahjustus, mis tekkis tal karjääri jooksul tehtud väga tugevate pealöökide tagajärjel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles