Miki-Hiire ja haakristi vahele saab võrdusmärgi panna?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõmuline reklaamplakat Poznanis
Kõmuline reklaamplakat Poznanis Foto: SCANPIX

Poolas ärritab avaliikust reklaam, millel on kujutatud natsi-Saksamaa sümbolit haakristi, mille all on paljas naisekeha koos Miki-Hiire peaga.

Itaalia kunstniku Max Papeschi tehtud reklaamplakat pandi Poznanis üles juunis, kirjutab The Telegraph.

Eriti ärritavaks peeti seda, et plakat riputati Poznani sünagoogist vaid paari maja kaugusele.

Kunstniku kinnitusel ei ole tegemist natsipropaganda, vaid ameerikaliku elustiili naeruvääristamisega.

Kuid poolakate jaoks on igasuguse natsisümboolika kasutamine hea maitse piiri ületamine ning nad ei suutvat selles näha midagi satiirilist või kunstiga seotut.

Poolas ei ole siiani unustatud, et natsi-Saksamaa 1939. aastal sisse tungis ning sajad tuhanded inimese hukkusid kas siis gettodes või koonduslaagrites.

Poznani linnanõukogu liikme Norbert Napieraj kinnitusel on tegemist provokatsiooniga, millega ei tohi kaasa minna.

Samuti palusid linnanõukogu liikmed kohtul reklaamplakat keelata, kuid kohus leidis, et tegemist on kunstiga ning see ei riku Poola seadusi.

Poznani kunstigalerii juhi Maria Czarneka sõnul võeti see reklaam nüüd maha, kuid plaanitakse hiljem uuesti tagasi panna. Mahavõtmise põhjuseks oli selle kallal toime pandud vandalism.

Czarneka lisas, et see poster reklaamib sügisel algavat tänapäevase kunsti käitust.

«Kunst peabki provokatiivne olema ning ärgitama inimesi kaasa mõtlema. Samas tahtsime uurida, kuidas inimesed laialt levinud sümbolitele reageerivad ning kuidas neid tõlgendatakse,» selgitas Czarneka.

Ta lisas, et haakristi ja Miki-Hiire vahele saab võrdusmärgi panna.

«Need kaks sümbolit on osa globaliseerunud maailmast, nad on kinnistunud ning nende vastu võitlemine on mõttetu,» nentis galeriijuht.

Poola juudiorganisatsioonide sõnul on paljudele poolakatele, juutidele ja ka mitte juutidele haakrist jubeduste ja õuduste sümbol.

Enne Teist maailmasõda oli Euroopa riikidest Poolas suurim juudikogukond, mille suurus oli 3,5 miljonit inimest. Enamik neist inimestest hukkus koonduslaagrites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles