Intervjuu hirmuta rändur Tom Valsbergiga: «Laulmine loob palju ülevama tunde kui napsutamine»

Helena Tamm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jane
Tom Valsberg
Namaste elustiilipood
Jane Tom Valsberg Namaste elustiilipood Foto: Michael Julien Berz

Elu24 küsis maailmarändurilt ja vägelaulude lauljalt Tom Valsbergilt elulisi küsimusi. Tahtsime teada, mida mõtleb mees harmoonilise suhte, õnnelikkuse, alkoholi ja hirmu kohta. Lisaks avab mees koos kaaslase Janega täna oma esimese isikliku elustiili poe. Loe ja saa osa siirast ning avameelsest intervjuust!

Kas Sinu suhe Janega on koguaeg harmooniline? Kuidas hoiate teineteist?

Jane ja Tom tutvusid 2010. aasta novembris Eesti Kunstiakadeemia peol. Tom tegeles vaimse elu juurutamisega ja Jane oli teise aasta tudengineiu Lavakas. Mõlemad olid äsja jätnud selja taha eelmised suhted, avatud ja valmis teineteise jaoks. 

Nii nagu hirmudega, on ka probleemide ja arusaamatustega. Pole mõtet loota, et mingist hetkest peale hirme ja probleeme enam pole. See on loomulik, sest inimesed näevad asju ja olukordi tihti erinevatest vaatenurkadest, siis tuleb võtta aeg, et näha koos suurt pilti. Kokkulepe, kuidas käituda kui tekib pinge või arusaamatus, tuleb teha juba siis, kui olukord on tasakaalus. 

Meie peamine kokkulepe on see, et kui miskit kerkib üles, siis me istume ja räägime selle selgeks. Selles protsessis me keskendume üksteise tunnete kuulamisele ja koostööle ning väldime rangelt süüdistamist. Kui vaja räägime tunni, kui vaja kasvõi terve päeva ja kumbki ei lahku enne kui harmoonia on jälle käes. Tänu sellele valitsebki meie vahel üldpildis harmoonia.

Mis Sind õnnelikuks teeb? 

Üldiselt on inimene õnnelik vaid siis, siis kui sees on hea tunne. Selleks on vaja ärevus ja hirmud vahetada usalduse vastu, et iga asi on millekski hea ja kõik sujub varem või hiljem. Õnne valem ei ole kosmoseteadus, õnn on siis, kui sa teed seda, mida sa armastad. Ja mitte ainult korra kuus või korra aastas puhkuse ajal vaid koguaeg. Õnn on siis, kui positiivseid ja meeldivaid tundeid on igapäevaselt rohkem kui muretsemist.

Minu jaoks on väga oluliseks õnnefaktoriks jagamisrõõm. Kui kuulen, et meie muusika või minu rännaku-raamat on kedagi aidanud lähemale oma unistustele, siis tuleb õnnetunne peale. Õnnelikuks teeb ka lihtsalt olemine ja ajaveetmine Jane, poja ja sõpradega. Midagi erilist ei peagi ette võtma, võib lihtsalt olla avatud ja teha muusikat. Nõnda planeerimata juhtub tihti midagi põnevat, mis paneb õnnehormooni tööle, eriti kuna mind ümbritsevad nii armsad ja huvitavad inimesed.

Oled loobunud alkoholist - kui kaua juba ja miks?

Olin keskooli ajal tavaline noor, panin pidu ja muutsin alkouimas eriti sõbralikuks peolõviks. Tihtipeale oli alkoholi vaja just selleks, et julgeks ennast väljendada ja inimestega vabamalt suhelda. Ühel hetkel 22 aastaselt avastasin, et ma julgen niigi inimestega suhelda ja südamest rääkida ka ilma alkoholita. 

Uurisin alkoholi mõju inimteadvusele ja sain aru, et kokkuvõttes on tegu siiski energia kaotusega, arvestades kõigile tuntud sõpra - pohmakat. Pluss on see - meie ajastu legaalne ja polulaarne narkootikum - alkohol kõige rohkem vägivaldset mõtlemist ja käitumist soosiv meelemürk. Suurem osa koduvägivallast ja kuritegudest pannakse toime just joobes, ka lõviosa õnnetustest juhtub purjakil olles. Tuleb mõista, et alkohol on deprsessant, mis viib meie ajulained madalamale vibratsioonile, info ning mõte liiguvad aeglasemalt. Lihtsalt öeldes - inimene muutub alkoholijoobes rumalamaks. Mõistes seda tarvitan alkoholi vaid paar korda aastas ravimina, kui külm tuleb sisse, võtan lonksu Jägermeistrit. Võin maitsta ka veini, aga ma ei joo end purju. Samuti ei käi alkohol kokku tervisliku ja vaimse eluviisiga, väelaulude laulmine juba ise tekitab minus kordades ülevama tunde kui pits viina või kapp õlut. Ja, näe imet - pohmakat polegi!

Milline on parim paik maamunal ja miks?

Kui sa oled õnnelik, on parim paik seal, kus parajasti oled. Kui sa õnnelik ei ole, siis tasub vahetada keskkonda, nii sotsiaalset kui ümbritsevat. Eesti suvi on kindlasti minu jaoks asendamatu aga aastaringselt elamiseks ei ole Eesti kõige sobilikum. Pealegi rännates sisemine areng ja põnevate sündmuste kulg kiireneb ning nõnda saab elada ühe aastaga kogemuslikult mitu. Minu lemmikpaigad on Rishikesh Indias, Koh Phangani saar Tais ja Bali saar. Seal kogunevad avatud inimesed, kes on valmis koos looma ja koos arenema ja mulle väga meeldib veeta aega keskkonnas, kus üldine põhimõte on: kõik on võimalik!

Anna üks soovitus meie lugejatele - kuidas elada ilma hirmuta?

 Nõnda nagu loob meie mõistus järjekindlalt unistusi ja soove, loob ta ka hirme. Küsimus on ainult selles, kas me julgeme hirmudega silmitsi seista või proovime neid vältida. Vältides hakkavad hirmud meie sees sigima ja sellest saab korralik hirmude pesa. Mind aitab hirmu tekkides alati küsimus: “Kas see on eluohtlik?” Kui ei ole, siis ma võtan ja astun hirmule vastu. Kui kardad laulda, siis hakka laulma. Kui kardad võõraste inimestega rääkida, siis osta lilli ja kingi neid tänaval inimestele. Kui kardad ämblikke, võta endale ämblik kasvõi koduloomaks, kuni see hirm on lahustunud. Iga hirmu lõpptulemus on alati hirmu kadumine ja tohutu vabanemine aga seda saavad tunda vaid need, kellel on julgust astuda ohvri rollist tegutseja rolli. Elus pole võitjaid ega kaotajaid, on vaid kogemus ja pidev arenemine. Samm sammult õpime me kõik elama oma unistust kui saame sõbraks olukordadega, mida me algul kardame. Tean paljusid inimesi, kaasaarvatud mina ise, kelle imeline elu algas siis kui nad astusid hirmust hoolimata välja oma mugavustsoonist.

Tom ja Jane avavad TÄNA Tatari 18 aadressil elustiilipoe Namaste, kus on saadaval julgustavate sõnumitega seinaripikuid, haldjalikke ehteid, joogariideid, kunstnike valmistatud mööblit ja muid eksklusiivseid sisekujunduselemente.

«Sain vanaemalt pisikese päranduse ja tema sooviks oli, et sellest sünniks midagi ilusat. Kevadel avastasime Janega Bali saarelt vapustavat käsitööd ning, mis kõige armsam, perefirmad teevad seda tööd tõepoolest rõõmuga ja tänutundes. Kuu aega ringi möllates lasime valmistada eestikeelseid silte, mööblit, elulille lampe ja Jane disainis isegi haldjalikke joogariideid ning sulgedega ehteid. Namaste poe eesmärgiks on inimesi inspireerida ja rõõmustada. Ümbritsedes end ilusaga, muutume me ise ka ilusamaks,» ütleb Tom.

Lisainfo: Facebook Namaste elustiilipood

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles