Video: teadlased kohtusid esimest korda muust maailmast eraldatud põlishõimuga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia põlishõimul oli esimene kontakt välisilmaga
Brasiilia põlishõimul oli esimene kontakt välisilmaga Foto: SCANPIX

Teadlased kohtusid esimest korda Loode-Brasiilias Peruu piiri lähedal põlishõimuga, mille liikmetel ei ole varem välismaailmaga kontakte olnud.

Brasiilia põliselanike õiguste eest võitlev organisatsioon FUNAI avaldas video, millel on näha teadlaste ja hõimuliikmete kohtumist.

FUNAI teates seisab, et antropoloogid leidsid hõimu 2008. aastal helikopteritel nende elukohast üle lennates ning on alates sellest ajast nende elu jälginud.

Esimene otsene kontakt toimus selle aasta juunis.

Videol on näha, kuidas põliselanikud teadlastele lähenevad, käes odad ja teised relvad. Kohtumine kulges siiski rahulikult.

Teadlased andsid neile banaane. Hiljem aga tuli paar hõimuliiget teadlaste elukohta, kust nad võtsid kaas T-särgi ja sinise kirve.

FUNAI teadlaste sõnul teevad nad kõik, et see hõim oma eluviisi säilitaks  ning neile nende maa alles jääks.

Möödunud nädalal levis maailma meedias uudis, et 2011. aastal Brasiilia Amazonasest avastatud kawahiva põlishõimu liikmed haigestusid grippi. Nad said nakkuse naaberhõimu chitonauho´delt, kes käivad läbi kohalike kalurite ja farmeritega.

Kawahiva hõim leiti ja jäädvustati esimest korda videole 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles