Vene sõduri Instagrami fotod paljastavad Putini vale?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Sotkini Instagrami foto
Aleksander Sotkini Instagrami foto Foto: Instagram

Venemaa presidendi Vladimir Putini sõnul ei ole Ukrainas Vene sõdureid, kuid ühe venelasest sõduri fotod Instagramis võivad viidata vastupidisele.

Venemaa armee spetsialist Aleksander Sotkin riputas Instagrami pildid, mis tõenäoliselt on tehtud Ukrainas separatistide poolt vallutatud aladel ning neil on teda näha erinevates militaarmasinates ja paikades, edastab lehekülg Buzzfeed.

Sotkin avaldas juuni-juulis mitmeid fotosid, mis on väidetavalt tehtud Lõuna-Venemaal ja Ukrainas. Kaks fotot on Instagrami kohamääramissüsteemi andmetel tehtud Ida-Ukrainas separatistide aladel.

Mees riputas esimese foto 23. juunil, öeldes, et see on tehtud Lõuna-Venemaa sõjaväebaasis. Kiiev süüdistas siis Moskvat piiriüleses tulistamises.

Nädal hiljem avaldas ta sotsiaalmeedias, et on Vene armee kommunikatsioonispetsialist,kes on nüüd separatistide kontrolli all olevas Ida-Ukrainas Krasna Tališkas.

5. juulil Instagrami pandud foto olevat aga tehtud Ida-Ukrainas Krasnõi Derkulis.

Sotkin läks tõenäoliselt Venemaa poolel asuvasse sõjaväebaasi 7. juulil tagasi.

Ei ole täpselt teada, mida ta Ukrainas tegi ja kui kaua ta seal oli.

Sotkini teatel on tema baas Venemaal Vološinos ning ta oli sellest 15 kilomeetri kaugusel, kus asub juba Ukraina.

Möödunud pühapäeval pani Sotkin veel ühe foto, milles ta enda sõnul töötab Buk-raketisüsteemi kallal.

Ukraina ja USA andmetel kasutasid Ida-Ukraina separatistid seda süsteemi 17. juulil Malaysia Airlinesi lennuki allatulistamiseks. Kõik pardal olnud 298 inimest hukkusid.

Venemaa president on seni eitanud Vene sõdurite kohalolu Ida-Ukrainas. Ukraina valitsus on veendunud, et Ukrainas on Vene vägesid.

Buzzfeedi andmetel on lisaks Sotkinile veel venelastest sõjaväelasi, kelle pandud informatsioon sotsiaalmeediasse vihjab Vene sõdurite osalemisele Ukrainas toimuvas. Seega ei sõdi separatistid üksinda, vaid neid toetavad Vene sõdurid.

Venemaa võimuesindajad teatasid selle nädala teispäeval, et kavatsevad keelata teenistuses olevatel sõduritel fotode sotsiaalmeediasse riputamise.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles