Marsi-kulgur Opportunity on sõitnud rekordilised 40 kilomeetrit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opportunity
Opportunity Foto: SCANPIX

NASA kuulus Marsi-kulgur Opportunity püstitas hiljuti rekordi kuna on Punasel planeedil läbinud Maa mõistes 40 kilomeetrit.

Möödunud nädalalõpul liikus Opportunity Endeavouri kraatris 48 meetrit ning kulguri odomeetri näit jõudis sellega koos 40 kilomeetrini, edastab discovery.com.

Eelmine Maa välise pikima maa sõitmisrekord kuulus Nõukogude Liidu Kuu uurimisrobotile Lunohod 2 ja see pärines 1973. aastast. Lunohod 2 liikus vähem kui viie kuuga 39 kilomeetrit.

«Meile on suureks auks püstitada uus rekord. Lunohod oli teerajaja maaväliste uurimisaluste kuldajal 1960. – 1970. aastatel. Nüüd on teine kuldajastu,» lausus Opportunity missiooni juhtivteadlane Steve Squyres.

Opportunity ja ta nüüdseks mittetöötav sõsaruurimisalus Spirit, on loodud Marsil pikkade maade läbimiseks.

Teadlased loodavad, et Opportunity peab veel vastu ning jõuab Maril paika, mis kannab nime Marathan Valley, mis asub ta praegusest asukohast kahe kilomeetri kaugusel.

Marsi orbiidil oleva uurimisaluse tehtud fotode kohaselt koosneb see piirkond savimineraalidest, mis on otsene viide sellele, et seal võis kunagi vett olla.

NASAL on veel üks Marsi kulgur, mis kannab nime Curiosity. See alus otsib Marsil jälgi kunagise võimaliku elu kohta.

Curiosity jõudis Marsi Gale`i kraatrisse 6. augustil 2012.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles