Kuumast ilmast tingitud öine magamatus võib tekitada «joobes» oleku

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuma ilma tõttu öine magamatus võib tekitada «joobes» oleku
Kuuma ilma tõttu öine magamatus võib tekitada «joobes» oleku Foto: SCANPIX

Põhja-Euroopas on juba mõnda aega üsna kuumad ilmad olnud ja seda ka öisel ajal.

Soome arstide sõnul ohustab kuumus enim väikelapsi ja vanureid, edastab iltasanomat.fi.

Tööealised ei pruugi kuuma tõttu magada saada ning selle tagajärjel töökvaliteet halveneb.

Vaasa haigla peaarsti Tuuli Löfgreni sõnul on sel kuumal suvel tähele pandud kummalist ilmingut.

«Vanuri organism reageerib kuumusele teistmoodi kui noore inimese oma. Vanuritel tuleb enam ette veepuudust, kuna ei jooda piisavalt vett.  Lisaks päevasele kõrgele temperatuurile on ka ööd väga soojad. See tekitab magamatust. Eelkõige on see noorte ja keskealiste probleem. Magamatus aga võib tekitada oleku, mis sarnaneb joobega ehk ollakse uimased ja mitteadekvaatsed,» selgitas arst.

Ta lisas, et nende poole on pöördunud mitmed noored ja keskealised, kes ei saa soojuses magada ning selle tõttu on nende töö kvaliteet kannatama hakanud.

«Kui ei ole magatud piisavalt, siis see mõjutab ka tööd. Kui magamata olek on kestnud mitu ööd, siis võib tekkida joobesarnane seisund,» selgitas Löfgren.

Ta soovitas selle ennetamiseks voodit enne magamist jahutada ning magada jahedates ruumides. Samuti kasutada jahutamise abivahendeid nagu ventilaatorid ja konditsioneerid.

Soome meteoroloogide sõnul soojus kestab, kuid koos äikesega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles