Barack Obama ei ole Tšetšeeniasse oodatud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

Venemaa ei ole USA poliitikutele veel reisikeelde kehtestanud, kuid seda tegi siiski üks piirkond – Tšetšeenia.

Venemaa sõltlasala Tšetšeenia, kus 20 aastat tagasi toimus kaks separatistlikku sõda, teatas et USA president Barack Obama ei tohi sinna sõita, edastab Huffington Post.

Lisaks Obamale on sissesõidukeelu nimekirjas ka Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso, Euroopa Nõukogu president Herman van Rompuy ning Euroopa Komisjoni asepresident Catherine Ashton.

Tšetšeenia president Ramzan Kadõrov kirjutas Instagramis, et Euroopa tipp-poliitikutele kehtestati sisseõidukeeld vastuseks USA ja Euroopa Liidu sanktsioonidele, mis puudutavad Venemaad, Ukrainat, Süüriat, Iraaki ja Afganistani.

Kadõrovi arvates on need sanktsioonid riiklikul tasemel terrorism.

Kadõrov oli esimesed Tšetšeenia sõjas separatistlik mässuline, kuid teises sõjas oli venemeelsete poolel.

Esimene Tšetšeenia sõda kestis 1994. aasta detsembrist kuni 1996. aasta augustini. Teine Tšetšeenia sõda algas 1999. aastal, kuna  Venemaa tahtis tagasi saada alasid, kus oli välja kuulutatud Itškeeria Tšetšeeni Vabariik.

Sõja järerkajad ulatusid 2004. aastani, kui toimus Beslani pantvangikriis.

Ramzan Kadõrov on Tšetšeeni Vabariigi poliitik, kes alates 2007. aasta märtsist on selle riigi juht.

Kuni 2010. aasta 2. septembrini oli tema ametinimetuseks «president». Parlamendi otsusega on ametinimetus sellest kuupäevast «vabariigi pea».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles