Rootsis sattus «neegripalle» müünud poliitik kriitika alla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niinimetatud neegripallid
Niinimetatud neegripallid Foto: Wikipedia.org

Aafrika päritolu Rootsi kodanike ühendus teatas politseile, et Rootsi poliitik Eva Sidekrans müüb niinimetatud neegripalli maiustusi, mis on otseseks viiteks rassismile.

Sidekrans vabandas hiljem tumedanahaliste kaasmaalaste ees, kirjutab The Local.

Sotsiaalmeedias kajastati ja arutati laialdaselt moderaatide partei poliitiku ja ärinaise magustoidumüüki.

«Edastasime politseile, et nimetatud poliitik tekitab rassilist vihavaenu,» teatas Afro-Rootsi ühenduse juht Zakaria Zouhir.

Zouhiri sõnul ei ole Rootsis veel seadust, mis keelaks toiduainetele panemast kedagi solvavaid nimesid, kuid selline seadus tuleks kehtestada.

Poliitik vabandas hiljem kookoshelvestega kaetud šokolaadipallide pärast.

«Palun vabandust kõigi ees, kes tundsid end mu kookidest puudutatuna. Olen neid müünud kümme aastat ning seni ei ole keelgi end solvatuna tundnud,» sõnas poliitik.

Sidekransil on firma Seama, mis tema sõnul toodab vanaaegseid maiustusi. Üks ta toodetest on «negerbollar» ehk neegripallid.

Kui ajakirjanikud küsisid, et miks ta kookidele sellise nime pani, siis soovitas ta külastada lehekülge tyda.se, mis on Rootsi toiduaamet, ning seal olevat vastus.

Leheküljel seisab, et kakaopalle ja šokolaadipalle ei saa nimetada «neegripallideks», kuna neis mõlemas on väikeses koguses kakaod või šokolaadi. Poliitiku sõnul ei ole tema maiustused täitsa kakao- ega šokolaadipallid ning selle tõttu kasutab ta «neegripalli».

Samas on Rootsi võrdõiguslikkuse õigusvahemees soovitanud siiski mitte kasutada sõna «negerboll».

Sidekrans plaanib selle aasta septembris kandideerida Kesk-Rootsis Älvkarlebys valimiskandidaadina, kui asjatundjate sõnul võib see pärast nüüdset intsidenti väga raskeks osutuda.

2012. aastal tekitas moderaatide partei esindaja Lena Adelsohn Liljeroth skandaali sellega, et lasi valmistada tordi, mis kujutas alasti neegrinaist.

Afrorootslaste sõnul on moderaadid oma sellelaadsete seisukohavõttudega negatiivset ja rassismimeelset kuulsust kogunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles