Pildid: USA suurima tehisjärve veetase langes kuivuse tõttu märgatavalt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pikk põuaperiood on langetanud USA suurima tehisjärve, Meadi järve veetaset, mis on nüüd rekordiliselt madal.

USA lääneosas on juba pikka aega põud olnud ning meteoroloogide sõnul ei tule seal lähiajal sademeid, edastab Reuters.

Asjatundjate sõnul on Meadi järve pind langenud tasemele, mil see viimati oli 1930. aastatel. Järvepind on alanenud üle kuue meetri.

Tehisjärves on vett vaid 40 protsendi ulatuses.

Meadi järve madal veetase võib halvasti mõjuda riigisisesele turismile, kuna tegemist on populaarse paigaga, kus käiakse puhkamas ja paatidega sõitmas.

Majandusväljaande Bloomberg andmetel on Meadi järvevee taseme langus tekitanud probleemi ka Las Vegases. Linn saab 90 protsendi ulatuses vee just sellest järvest.

1983. aastal kerkis Meadi järve veetase rekordiliselt kõrgele – 373 meetrini merepinnast. Hiljem langes tase 43 meetri võrra. Kui veetase langeb nüüd kümne meetri võrra, siis tekib Las Vegasel probleeme vee saamisega.

Meadi järv on USA suurim veereservuaar. See asub Colorado jõgikonnas 39 kilomeetri kaugusel Las Vegasest. Järv moodustati Hooveri tammiga.

Järve pikkus on 180 kilomeetrit ning kui veetase on maksimaalne, siis on rannajoone pikkus 1221 kilomeetrit. Suurim sügavus on 152 meetrit ning kõrgus merepinnast 327 meetrit.  Veepinna ulatus on 640 ruutkilomeetrit. Järve mahub maksimaalselt 35 kuupkilomeetrit vett.

Järve põhjas on Boeing B-29 Superfortress lennuki vrakk. Lennuk kukkus sinna 1948. aastal, kui oli katsetamas raketiprototüüpi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles