Kodus nagu saunas? Kuuma ilmaga ei tasuks neid vigu teha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodus nagu saunas? Kuuma ilmaga ei tasuks neid vigu teha
Kodus nagu saunas? Kuuma ilmaga ei tasuks neid vigu teha Foto: SCANPIX

Euroopas on praegu kuumalaine ning otsitakse jahedaid ruume, kus end päikese ja kuumuse eest peita.

Paljud teevad aga praegusel kuumal ajal oma kodust otseses mõttes sauna, kus ei saa jahutust, kirjutab iltalehti.fi.  

Radiaatorid töötavad – kui õues ulatub temperatuur 30 soojakraadini ja üle selle, siis tasuks radiaatorid välja lülitada. Samuti põrandaküte, kuid siiski limiteeritult, sest niisketes ruumides nagu vannituba või duširuum võib seda liigniiskuse vältimiseks vaja olla.

Aknad avatud – päikeselise ja kuuma ilmaga tasuks aknad kinni hoida ning lahti teha alles pärast päikese loojumist. Päevasel ajal saab ruumide tuulutamiseks avada need aknad, mis ei ole päikese poole. Võimaluse korral tekitada tuuletõmbus, kuna see alandab ruumi temperatuuri.

Kardinad eest ära – päikeselisel kuumal ajal peaks kardinad akna ees olema, sest need aitavad kuumuse eest kaitsta. Kõige sobivamad on akende vahele pandavad rulookardinad. Hõbedase värviga rulookardin peegeldab päikesekiirgust kõige paremini tagasi. Ka markiis aitab päikese aknast sissepaistmist ennetada.

Kui on kangast kardinad, siis tasuks valida heledam kangas, kuna tume tõmbab päikest ja soojust ligi ning kütab veelgi ruumi.

Sauna ja ahju kütmine – kuumal ajal võib sauna ja ahju kasutamine majas temperatuuri tõsta. Suvel tasuks võimalusel süüa teha aias grillides.

Elektriseadmete kasutamine – välja tuleks lülitada kõik elektriseadmed, mida ei kasutata. Samuti kustutada tuled.

Biojäätmed – kuumuses kiireneb biojäätmere riknemine. Need tasuks panna kotti, millest lõhn välja ei pääse ning siis õhukindlasse konteinerisse asetada.

Jahutusvahendid – suvise kuumuse jaoks tasuks juba varem valmis osta ventilaatorid. Kuumade ilmadega nende ostmine suureneb ja siis ei pruugi enam neid müügil olla. Meeles tuleks pidada, et ventilaator ei ole konditsioneer. Ventilaator liigutab õhku ringi, kuid ei jahuta seda.

Pesu kuivatamine siseruumides – kodus kuumusega niiskuse suurenemine võib tunduda ebamugavana. Selle vältimiseks ei tasuks siseruumides pesu kuivatada, vaid ikka väljas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles