Sakslased on 2018. aasta MMi Venemaal korraldamise vastu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia jalgpallifänni kiri: «Näeme 2018. aastal Venemaal»
Brasiilia jalgpallifänni kiri: «Näeme 2018. aastal Venemaal» Foto: SCANPIX

Saksamaal tehtud küsitlus näitas, et enamik sakslasi pooldab Venemaale karmimate sanktsioonide kehtestamist ning on selle vastu, et 2018. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlused peetakse Venemaal.

Arvamusküsitluse läbi viinud uuringukeskuse YouGov andmetel on 53 protsenti sakslastest selle poolt, et Venemaad Ida-Ukrainas toimuva pärast karmimalt karistataks, edastab The Local.

Suurbritannia ja USA arvates on Venemaa seotud 17. juulil Ida-Ukrainas toimunud lennuõnnetusega, kuna sealsed separatistid võisid Malaysia Airlinesi lennukit tulistada Venemaalt saadud BUK-õhutõrjesüsteemiga.

Küsitlustele vastanutest 26 protsenti oli Venemaale karmimate sanktsioonide kehtestamise vastu.

Sama palju oli arvamusel, et Vene oligarhide lääne pankades olev vara tuleb külmutada, 30 protsenti vastanutest oli selle vastu.

Enamik sakslasi ei soovinud Saksamaa sekkumist Ukraina kriisi. 64 protsenti oli Kiievile sõjalise abi andmise vastu ning vaid 18 protsenti poolt.

22 protsenti vastanutest oli poolt, et Saksamaa head suhted Venemaaga jätkuksid ning 62 protsenti oli selle vastu.

Kiievile finantsabi andmist pooldas 40 protsenti ning vastu oli 36 protsenti vastanutest.

Saksamaa jalgpallisõbrad ja juhtivpoliitikud kutsusid üles võtma Venemaalt ära 2018. aasta jalgpalli MMi korraldamise õigus ning andma selle mõnele teisele riigile.

«See riik ei pruugi suuta tagada lennuliikluse turvalisust, rääkimata inimeste turvalisusest. Samuti  rikub Venemaa jätkuvalt rahvusvahelisi seadusi, kuna annekteeris osa teisest riigist - Krimmi,» nentis Saksamaa tsentristlik poliitik Michael Fuchs.

Tema arvates oli Venemaa valik 2018. aasta jalgpalli MMi korraldajariigiks ebasobiv.

Poliitiku arvates peaks järgmise MMi korraldama Saksamaa, kuna nende koondis tuli 2014 jalgpallis maailmameistriks.

«Anda MMi korraldamine Venemaale oli küsitav juba enne Krimmi annektsiooni, kuna Venemaal ei austata inimõigusi. Venemaa president ei ole sobiv isik olemaks sellise suure spordiürituse eestseisja,» selgitas Fuchs.

Rahvusvaheline Jalgpalliliit (FIFA) ei ole seda seisukohta kommenteerinud.

Venemaa spordiminister Vitali Mutko sõnas, et Venemaad ei saa süüdistada Malaisia lennukiga juhtunud õnnetuses ning selle seostamine jalgpalli MMi korraldamise äravõtmisega on absurdne.

Mutko kuulub MMi korralduskomiteesse ning on FIFA vastutava komitee liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles