Peaminister Taavi Rõivas avas Saaremaa ooperipäevad!

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval, 20.juulil algasid Saaremaa ooperipäevad, kus peakülaliseks Ukraina rahvusooper!

Tänavuste, järjekorras seitsmendate Saaremaa ooperipäevade peakülaliseks on Ukraina rahvusooper – 1867 aastal loodud trupp, mis juba Vene Impeeriumi aegadel tõusis Moskva ja Peterburi esindusteatrite kõrval kolmandaks maailmamainega ooperimajaks.

„Ukraina rahvusooperi Eestisse kutsumine on olnud pikk, keeruline, suurepärast rahvusvahelist koostööd näitav, pisikestest korralduslikest imedest koosnev protsess. Eriti ümbritsevat rahvusvahelist olukorda silmas pidades“, kinnitas Eesti Kontserdi juht Jüri Leiten.

Nädala jagu teel olnud veokid dekoratsioonide, kostümide ja instrumentidega on õnnelikult kohale jõudnud. Juba kolmapäeval algas Kuressaare piiskopilinnuse õues ooperimaja püstitamine, mis toodi kohale ligi kahekümne treileriga ja mis mahutab ühtekokku kaks tuhat kuulajat ning ei jää mugavuse osas alla statsionaarsetele teatrimajadele.

Saaremaa ooperipäevade festivaliprogrammist leiame ooperiklassika kullafondi kuuluvad ooperid Verdi “DON CARLOS”  ja Bellini “NORMA” aga ka Ukraina algupärandi, Mikola Lisenko “NATALKA POLTAAVAST” .

Teater Vanemuine toob Saaremaale kaasa „aasta muusikalavastuse“ auhinnaga pärjatud ooperi, Dmitri Bertmani lavastatud ajaloolise versiooni  Tšaikovski „JEVGENI ONEGINIST”. Loomulikult ei puudu kavast OOPERIGALA, mille tähtedeks Ukraina rahvusooperi solistide kõrval on  Lilli Paasikivi ja Koit Soasepp Soome rahvusooperist, Annely Peebo, Ain Anger jpt.

Esmakordselt on ooperipäevade kavas meistrikursused. Arne Miku sõnul on eriti rõõmustav Ain Angeri soov kodusaarel noortele lauljatele oma kogemusi jagada.

«Koos Matti Peloga  on nad otsustanud korraldada 4-5 päevased meistrikursused täiesti uues paigas – just äsja avatud Nasva kultuurikeskuses» lisas Mikk.

Saaremaa ooperipäevade  piletid on traditsiooniliselt nõutud ja otsitud. Tänaseks on välja müüdud Ooperigala ja mõlemad Mozarti «Reekviemi» kontserdid. Ülejäänud etendustele on veel mõningaid pääsmeid saada, samuti ei tohiks probleemiks olla Saaremaal majutuskoha leidmine. 

Lisaks etendustele Kuressaare Lossi Ooperimajas toimuvad ooperipäevade raames kontserdid paljudes paikades üle kogu Saaremaa, samuti tasuta Keskpäevased Ooperikohvikud Arensburgi aias, kus räägitakse viimaseid uudiseid ja lavataguseid jutte koos festivali külalistega. 

Tänavuseks uudiseks on Kesköösalong „Opera Royal“  neljapäevast laupäevani Kuressaare kuursaalis ja pargis. Stiilne võimalus etendusejärgselt keha kinnitada ja suure orkestri saatel tantsida.

Saaremaa ooperipäevade avamine toimus esmaspäeval kell 12 Kuressaares, Arensburgi aias, kus kuulutati välja 2015 aasta festivali peakülaline ja kirjutati alla ka koostööleping.

Pidulikul avamisel viibisid ka peaminister Taavi Rõivas, kulrtuuriminister Urve Tiidus ja Kuressaare linnapea Hannes Hanso.

Vaata lisaks  www.saaremaaopera.eu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles