Ettevaatust! Brasiilia vahatamine võib tekitada nahapõletikke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UV-kiirgus ei ravi vahatamise järel tekkinud punetust, turseid ega kipitustunnet,päevitamise asemel tuleks pöörduda arsti poole.
UV-kiirgus ei ravi vahatamise järel tekkinud punetust, turseid ega kipitustunnet,päevitamise asemel tuleks pöörduda arsti poole. Foto: SCANPIX

Brasiilia vahatamine ehk intiimpiirkonnalt karvade täielik eemaldamine pole süütu kosmeetiline protseduur, vaid võib lõppeda raskekujulise mädase nahapõletikuga, mis vajab nädalaid haiglaravi, hoiatas ajakirja Woman’s Health võrguväljaanne.

USA-s New Jersey osariigis arutatti mullu brasiilia vahatamise keelustamist, kuna eelmisel aastal oli osariigis kaks juhtumit, mil naised on peale vahatamist vajanud haiglaravi. 2007. aastal pääses esimese tüübi diabeeti põdev austraallanna aga brasiilia vahatamise järel tekkinud nahapõletikust vaevu eluga.

«Karvkate häbemel pole seal mitte ilu pärast, vaid teatud kindlal eesmärgil,» selgitas New Yorki Ülikooli dermatoloogia abiprofessor Linda K. Franks. «Karvastik kaitseb genitaalide piirkonda õrna nahka ja limanahku. Vahatamisega karvu eemaldades eemaldame me nahalt ka selle kaitse.»

Vahatamisega eemaldub naha pindmiselt kihilt paratamatult ka teatud kogus nahaosakesi, mis veelgi nõrgestab nahka selles piirkonnas ja muudab bakteritele vastuvõtlikumaks. Tulemuseks võivad professori sõnul olla nii nahapõletik, follikuliit ehk karvanääpsu põletik, karvade sissekasvamine jm.

«Igasugune vahatamine suurendab põletike tekke riski,» hoiatas Franks. Tema sõnul peaksid diabeetikud, kroonilisi neeru- või maksahaigusi põdevad inimesed, samuti ekseemi või psoriaasi või nõrgenenud immuunsüsteemi all kannatavad inimesed vahatamisest üldse hoiduma. Tervetele naistele, kes siiski sooviksid nn. brasiilia bikiine, jagas ta alljärgnevaid soovitusi:

 1. Vali kosmeetikasalong hoolikalt

Tee enne ühe või teise ilusalongi kasuks otsustamist veidi eeltööd, näiteks internetifoorumites ja sõprade ringis ning veendu, et valitud ilusalongi kosmeetikul oleks erialast ettevalmistust tõendav paber.

2. Uuri, millist vaha ilusalongis kasutatakse 

Vahadest soovitas Franks kõva vaha: «See on nahasõbralikum ja kinnitub karvadele, mitte naha pinnale. Pehme vahaga on protseduur küll kiirem ja lihtsam, kuid valulikum ja karvu eemaldades eemaldatakse ühtsali rohkem nahaosakesi.» Sukaring on tema sõnul looduslik vahatamisviis, veelgi nahasõbralikum kui vahatamine.

3. Jälgi, et kosmeetik peaks kinni hügieeninõuetest

Kosmeetik peab enne vahatamist käsi desinfitseerima, kuumvaha kasutamise korral hoolikalt kontrollima vaha temperatuuri. Igat vaha portsjonit ja plaastrit võib kasutada vaid korra. 

4. Väldi nahaärritust vahatatud piirkonnas

Mõne päeva jooksul peale vahatamist võib vahatatud piirkonnale määrida mõnd apteekides retseptita müüdavat antibiootilise toimega salvi või 1-protsendilise hüdrokortisooni sisaldusega kreemi. See vähendab nii nahaärritust kui ka võimalike põletike teket. 

5. Tunne võimalike põletike sümptomeid

Uuri vahatatud piirkonda käsipeegliga. Jälgi, kas seal esineb põletikulisi sissekasvanud karvu, punetust, paistetust. Kui piirkond sügeleb, on tursunud, valulik, nahk koorub või tõuseb palavik, tuleks viivitamatult pöörduda naha-arsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles