Viljandi pärimusmuusika festivali üks peaesinejaid, Etran Finatawa, annab Tallinnas tasuta kontserdi

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrbebluusi ehedamaid esindajaid Etran Finatawa Nigerist
Kõrbebluusi ehedamaid esindajaid Etran Finatawa Nigerist Foto: promo

Täpselt nädal enne XXII Viljandi pärimusmuusika festivali algust on võimalik folgi hõngu tunda Tallinna kesklinnas, vanalinna müüride ääres paikneval Tornide väljakul. Neljapäeval kell 15.00 algaval kontserdil astub üles üks tänavuse festivali eksootlisemaid artiste – kõrbebluusi ehedamaid esindajaid Etran Finatawa Nigerist.

Etran Finatawa koosneb tuareegi ja wodaabe hõimu liikmetest, kes kombineerivad oma muusikas traditsioonilisi instrumente ja elektrikitarre. Muusikud on pärit kultuuriliselt äärmiselt kirjust ja rikkast Nigerist, kus tuareegid ja wodaabed on juba aastatuhandeid rännanud kaamlite, veiste, lammaste, kitsede ja eeslitega, otsides karjamaid Lõuna-Sahara ääremaadel.

Nende kahe täiesti erineva, aga ansamblis ühendatud kultuuride rikkusest tulenevalt loob ja laulab Etran Finatawa laule kahes erinevas keeles: tuareegi tamashek´is ja wodaabe fulfuldes. Laulud jutustavad lugusid rändavast elust, isoleeritusest ja vabadusest, äärmuslikust viletsusest ja vaesusest, karmist kliimast, ilusatest naistest ja õnnelikest päevadest, pidustustest ja perekondadest, tähtedest ja kõrbetormidest.

Lisaks Etran Finatawa kontserdile on Tornide väljakul toimuval üritusel võimalik saada infot XXII Viljandi pärimusmuusika festivali kohta, osta festivalisümboolikaga meeneid ja soodushinnaga pileteid-passe. Kohal on festivali korraldajad eesotsas pealik Ando Kivibergi ja programmijuht Tarmo Noormaaga, keda on ajakirjanikel soovi korral võimalik intervjueerida.

Viljandi pärimusmuusika festival toimub tänavu 24.-27. juulini. Festivalil astub üles kokku ligi 300 esinejat 80 kontserdiga. Põhiprogrammi esinejate hulka kuuluvad Etran Finatawa (Niger), Canzoniere Grecanico Salentino (Itaalia), Cedric Watson (Ameerika Ühendriigid), Feten Feten (Hispaania) jpt. Lisaks põhiprogrammile saab tavapäraselt osa õpitubadest, regilaulupesast, muinasjututoast, filmiprogrammist ja öistest sussisahistamistest. Kogu programmiga on võimalik tutvuda festivali kodulehel.

Kuula SIIT Etran Finatwa lugu «Diam Walla»!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles