Viis müüti sääsehammustuste kohta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viis müüti sääsehammustuste kohta
Viis müüti sääsehammustuste kohta Foto: Wikipedia.org

Millised sääsed inimesi hammustavad? Millised haigused tekkida võivad?

Müüt 1: kõik sääsed hammustavad inimesi – erinevad sääseliike on 3500. Osa neist söövad õienektarit, osadele meeldivad roomajad, linnud või imetajad.

Inimest hammustavad eelkõige emased sääsed, kes vajavad verd järglaste arenguks.

Müüt 2: teatud söögid, värvid ja veregrupid meelitavad sääski ligi – linnalegendide kohaselt meelitavad mitmed igapäevaelu asjad sääski ligi, kuid asjatundjate sõnul ei vasta see tõele. Samuti ei tõmba sääski ligi tumedad riided. Aasta tagasi oletati, et O-grupi veri meelitab sääski, kuid hilisemad uuringud ei ole seda kinnitanud.

Enim tõmbavad sääski ligi süsinikdioksiid ja soojus. Samuti võivad rolli mängida erinevad lõhnad. Higi ja veel mõned kehaeritised, mis vastavalt geneetikale on iga inimese puhul ainulaadse koostise ja lõhnaga, võivad samuti teatud inimeste puhul sääski ligi meelitada.

Mitmed uuringud on näidanud seda, et sääskedele meeldib meeste veri rohkem kui naiste oma, täiskasvanute veri rohkem kui laste oma ning suuremate inimeste veri rohkem kui väiksemate inimeste oma.

Müüt 3: rasedad on riskirühm – Aafrikas Gambias tehtud uuringu kohaselt on see nii. Mis aga puudutab rasedaid eelistavaid sääski, siis on selle taga sama, mis ülekaaluliste puhul – suurem keha toodab rohkem soojust ja süsinikdioksiidi.

Sääsed võivad seega rünnata nii treeningul higistanuid kui ka laste ootavaid naisi.

Müüt 4: Tseiloni tsitronella ja küünlad aitavad sääski tõrjuda – linnalegendi kohaselt peaks see nii olema, aga ei ole.

On avastatud, et kõige paremini peletavad sääski tooted, milles on dietüültoluamiidi.

«Evolutsioonilises mõttes ei ole tarbekas luua loodussõbralikke sääsetõrjevahendeid. Me inimesed oleme maailmas üks neile putukatele sobivatest valguallikatest,» nentis putukateadlane Joseph Conlon.

Müüt 5: sääsed ei levita väljapool troopikat haigusi – levitavad küll. Näiteks Euroopas võivad nad levitada viirust, mille tagajärjel tekib liigesepõletik.  See haigus tekib enamasti suve lõpul või sügise alguses. Haigusnähud ilmnevad ühe nädala jooksul sääsehammustusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles