Dalai-laama sai 79-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tema pühadus dalai-laama sai eile, 6. juulil 79-aastaseks.

Praegune 14. dalai-laama sündis 6. juulil 1935. aastal Taktseris Kirde-Tiibetis.

Tema religioone nimi on  Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso, lühendatult Tenzin Gyatso, ning sünninimi Lhamo Dondrub.

Dalai-laama on Tiibeti budismi gelugi koolkonna juht.

Ta sai 1989. aastal Nobeli rahupreemia ning teda tuntakse tänu oma pikaajalisele tegevusele Tiibeti ja tiibetlaste heaks. Hiina okupeeris Tiibeti alad ning seal on nüüd Tiibeti autonoomne regioon.

Tenzin Gyatso valiti juba lapsena dalai-laama taaskehastuseks ning kui ta oli 15-aastane, kuulutati ta ametlikult 14. dalai-laamaks.

1959. aastal toimus tiibetlaste ülestõus, mis Hiina sõjavägi maha surus. Dalai-laama põgenes Indiassen Dharamshalasse, kus ta asutas Tiibeti eksiilvalitsuse.

14. dalai-laama on maailmas väga populaarne oma humaansete maailmavaadete tõttu. Lisaks huvitavad teda keskkond, majandus, naiste õigused, astronoomia, füüsika, seksuaaltervis ning vägivalla vastu võitlemise vägivallatud meetodid.

Dalai-laama on öelnud: «Igal hommikul, kui üles ärkan, olen oma elusolemise üle õnnelik. Pean elu väärtuslikuks ning ma ei raiska seda. Annan endast parima, et areneda inimesena ja tunda teiste kannatustele kaasa ning neid aidata. Tahan olla kasulik võimalikult paljudele. Mõtlen teistest alati heatahtlikult, ma ei vihasta ning püüan mõista».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles