Rongkäigu päevik: võiksime uhkemad olla, sellist asja mujal ei ole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eri Klas rongkäigus.
Eri Klas rongkäigus. Foto: Erik Prozes

Kell 14.00 startis Vabaduse väljakult XXVI laulu ja XIX tantsupeo rongkäik, kus osaleb üle 42 000 peolise. Postimees toob lugejateni rongkäigublogi.

Erik Prozes
Erik Prozes Foto: ERIK PROZES/

Rongkäigu juht Jaanus Väljamäe räägib, et laulu- ja tantsupeo rongkäigus osaleb tegelikult üle 45 000 inimese. Selleks, et kõik sujuks, kogunetakse erinevate ametkondadega juba talvel - abiks on politseiamet, päästeamet, kaitseliit. Kõige esimesena stardib rongkäigus Tallinn, kust on kõige rohkem inimesi - 11 000. Palju pidulisi on ka Harjumaalt ja Tartumaalt. Video Toomas Tatar.

Väljamäe ise liigub rongkäigus tõukerattaga!  «Meil on välja mõõdetud rütm - see on 110 sammu minutis. See on orkestri järgi välja mõõdetud, aga kehtib vaid rongkäigu peas.»

 Dirigendid istuvad rongkäigus hobukaarikus. Teiste seas ka Eri Klas. «Võiksime palju uhkemad olla - sellist asja kusagil mujal maailmas ju ei ole.» Vaata videot Eri Klasiga (autor Toomas Tatar).

Hirvo Surval on ilmselgelt mustas kuues palav. Ta pühib leemendavat otsaesist, aga naeratab kaameratele. Platsi ilmub ka Edgar Savisaar, kes surub kaarikus istuvatel dirigentidel kätt ja soovib ilusat pidu. Savisaar suundub ka ise marssima.

Dirigent Roman Toi on oma neljandal laulupeol. Ta on rõõmus, et ka päiksel on täna pidu! Video: Toomas Tatar

Ja lähebki lahti!

Enne rongkäiku süüdati ka tuli.
Enne rongkäiku süüdati ka tuli. Foto: Erik Prozes
Perekond Rõivased enne rongkäiku. Erik Prozes
Perekond Rõivased enne rongkäiku. Erik Prozes Foto: ERIK PROZES/
Laulupeo rongkäik läks lahti! Foto: Erik Prozes
Laulupeo rongkäik läks lahti! Foto: Erik Prozes Foto: ERIK PROZES/
Foto: Erik Prozes
Foto: Erik Prozes Foto: Tairo Lutter

Nuku koori esindajad olid rongkäiku tervitamas Kapten Granti lastena. Peo ajaks lubasid nad «normaalsed» riided selga panna:

Foto:
Foto: Foto: Tiina Kaukvere

ETV Tütarlastekoori laulja Luisa Maria Männilaan hakkas laulma siis, kui ta oli neljane. Sellest ajast saadik on ta laulnud ka ETV Tütarlastekooris. Lemmiklauluna nimetab ta «Ta lendab mesipuu poole». Video: Toomas Tatar.

Austraalias elavate eestlaste Maie Pikkati ja Sulev Kalamäe vanavanemad kolisid kängurumaale pärast teist maailmasõda. Mõlemad räägivad väga hästi eesti keelt, mida nad on vanaema põlve peal õppinud. Väliseestlane Maie ütles, et see on tal neljas kord Eestis ja esimene kord laulupeol. Ta kutsus kõiki aasta lõpus toimuvatele Melbourni eestlaste päevadele.

Eesti austraallased. Foto:
Eesti austraallased. Foto: Foto: Tiina Kaukvere

Kell 15:20: Kesklinna poolt lauluväljaku poole vaadates on ikka veel näha tihedat vinet, mis on järsku soojaks läinud ilma tõttu aurava mere kunstitöö.

Leidsime lauluväljaku lähedalt Andrus Ansipi! Kuna ta ei ole enam peaminister, saab  ta vähe vabamas õhkkonnas lõpuks suurt pidu nautida - oma perega! Andrus Ansip tuli just tantsupeolt ja hoidis rongkäigus sammu Inglise kolledži lastekooriga, sest tema lapselapsed laulavad seal. 

Foto:
Foto: Foto: Tiina Kaukvere

Tänane rongkäik on peo meditsiiniteenistusele kulgenud küllaltki rahulikult ning suuremate vahejuhtumiteta, ütles Postimehele laulu- ja tantsupeo teabejuht Sten Weidebaum. «Villid, väsimus ja päike,»  tõi ta välja peamised põhjused, miks peolised meedikute poole on pöördunud.

Tantsutrupi Modus poisid ei marsi, vaid liiguvad vahetustega hundirattaid tehes. Tantsija Egert ütles, et nad hakkasid hundirattaid Russalka kuju juures tegema, et lõbusam oleks. Tiina: nad on näost täiesti punased ja tundub, et see on päris ohtlik, sest kaks tantsijat teevad hundirattaid kõrvuti. Aga publikule meeldib - nad aplodeerivad neile.

Foto:
Foto: Foto: Tiina Kaukvere

Krišnaiidid laulsid rongkäigul harjumaalaste seas rahvusviiside vahel oma viisi: «Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare Hare»

Foto:
Foto: Foto: Tiina Kaukvere

Hans ja Helje tulid rongkäiku vaatama, oma toolid näpus. Kui Hans ja Helje nooremad olid, marssisid nad rongkäiguga kaasa, aga nüüd nad enam ei jaksa. «Vaatepilt on nii ilus ja südantlõhestav,» ütlesid nad. «Sellest armsamat ei ole, kui väike laps mängib puhkpilli.» Rahvariided panevad nad ka rongkäigu ajaks alati selga.

Foto:
Foto: Foto: Tiina Kaukvere
Laulupidu teeb väliseesti lastest igaveseks eestlased

Kanadas sündinud eestlase Marcus Kolga sõnul tuli ookeani tagant rongkäigule umbes poolsada eesti last, kellest paljud ei ole varem Eestis käinud.

Kanada eestlased Monika, Tiina ja Rein. Foto:
Kanada eestlased Monika, Tiina ja Rein. Foto: Foto: Tiina Kaukvere

Kolga ütles, et Kanadast tulid eestlased kodumaale koos Kanada Eesti Kooli kooriga, kus nende lapsed laulavad. «See laulupidu teeb meie lastest igaveseks eestlased.» Kuigi lapsed käivad Kanada Eesti Koolis, on nende vanavanemate sünnimaa siiski laste jaoks kauge paik. Aga mitte pärast laulupeol oselamist, on Kolga kindel. «See üritus ühendab väliseestlased automaatselt kodumaaga.»

Ida-Virumaalt Sillamäelt pärit Jekaterina tuli rongkäiku oma pojaga.
Ida-Virumaalt Sillamäelt pärit Jekaterina tuli rongkäiku oma pojaga. Foto: tt

Kell 17:34: just hakkasid marssima Viljandimaa peolised. Võrumaalased alles ootavad oma korda. Varjus on jahe, aga päikse käes väga palav - eriti kui marsid villastes rahvariietes. Kiirabi sõitis just vilkuritega korra mööda.

Kell 17:40: Viimane maakond Võrumaa startis! Võrumaa peolised ootasid tund aega Tallinna Prantsuse Lütseumi ees.

Antsla vallavanem Merike Prätz, kas inimesed jaksavad teid veel ergutada?

«Vastupidi, inimesed saavad aru, et kui viimane maakond stardib, siis see tähendab, et laulupidu algab. Karjutakse veelgi enamgi kaasa.»

Video autor: Toomas Tatar

Foto:
Foto: Foto: Tiina Kaukvere


 


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles