Kängurul on viis jalga?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kängurul on viis jalga?
Kängurul on viis jalga? Foto: SCANPIX

Kängurute puhul on viis jalga parem kui neli.

Kanada Simon Frasieri ülikooli hiljutine uuring näitas, et kängurud kasutavad oma saba niiöelda viienda jalana, edastab Live Science.

Känguruid tuntakse eelkõige nende hüppamise poolest, kuid enamjaolt liiguvad nad siiski kõndides, kasutades kõiki nelja käppa. Ka väikeseid esikäppi.

«Tegelikult liiguvad kängurud neljale käpale ja sabale toetudes enamuse ajast, mitte hüpates. Nad kasutavad saba nagu lisajalga,» selgitas uurija Shawn O´Connor.

O´Connor ja ta kolleeg Max Donelan uurisid inimeste ja loomade liikumist eesmärgiga leida võimalusi uue põlvkonna jalaproteeside loomiseks.

Teadlased olid juba varem märganud, et kängurud kasutavad kõndides saba, kuid mis eesmärgil, oli seni saladus.

Donelan tegi katse, milles pani viis Austraalia punast hiidkänguru (Macropus rufus) madalasse ruumi, kus hüppamine ei olnud võimalik.

Nad liikusid platvormpinnal, millel olevad sensorid mõõtsid jäsemete ja sabaga tekitatud jõudu.

Katse näitas, et kängurud kasutavad saba viienda jäsemena. Saba osutus tugevamaks kui kõik neli jalga kokku ning aitas keha edasiliikumisel.

Kängurute jalad on sabast erinevad. Jalad koosnevad paarist  suurest luust, saba seevastu 20 selgroolülist. Nende loomade sabalihased on tugevamad kui esijäsemete omad.

Donelani sõnul on känguru esimene näide, kuidas loom kasutab saba jalana.

Kängurud liiguvad edasi 60 kilomeetrit tunnis ning saba aitab liikumist energiasäästlikumaks muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles