Natsipropaganda reklaamlaps oli tegelikult juut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hessy Taft kuuekuusena ja praegu
Hessy Taft kuuekuusena ja praegu Foto: itv.com

Läti juurtega Hessy Taftist sai lapsena natsipropaganda reklaamlaps ja teda esitleti kui tõelist aaria rassist last.

Natsi-Saksamaa propagandaministri Joseph Goebbelesi propagandamasin ei jõudnud kunagi jälile, et tegelikult oli Taft juut, kirjutab The Telegraph.

Hessy Taftist sai propagandalaps kui ta oli kuuekuune.  

«Nüüd ma naeran selle üle. Kui natsid oleks teadnud, et olen juut, ei oleks ma elus,» sõnas praegu New Yorgis elav ja töötav 80-aastane keemiaprofessor Taft.

Taft rääkis oma loo Iisraeli Yad Vashemi holokaustimuuseumile. Samas kinkis ta muuseumile ka propagandaväljaande, mille esikaanel ta on.

Tafti vanemad, Jacob ja Pauline Levinson olid lauljad. Nad emigreerusid Lätist Saksamaale Berliini 1928. aastal.

Natside võimuletulekuga kaotas isa töö, kuna oli juut. Temast sai ukselt uksele käinud pudukaupmees.

1935. aastal lasi ema Pauline teha kuuekuusest tütrest Berliini ühe tuntud fotograafi Hans Ballini juures pildid. Paar kuud hiljem märkas ta oma õuduseks, et ta tütre pilt on jõudnud natsiajakirja «Sonne ins House» esikaanele.

Pere kartis, et nende juudi päritolu paljastub. Fotograaf sõnas neile, et ta teadis nende juudi päritolu ning ta meelega saatis selle foto natsiajakirjale, et seda esitletaks kui ideaalse aaria lapse fotot.

«Tahtsin natse naeruvääristada,» lausus fotograaf.

Tal oli selles edu. Hessy kuulutati kõige ilusamaks aaria rassist väikelapseks ja väidetavalt valis tema foto välja Joseph Goebbels isiklikult.

Lisaks jõudis tema pilt ka postkaartidele. Ta tundsid ära ka praeguse Leedu alal elanud sugulased. Samas aga ei saanud natsid kunagi teada, et tegemist oli juudi päritolu lapsega.

1938. aastal arreteeris Gestapo Hessy isa ja talle esitati süüdistus raamatupidamise võltsimises. Natsipartei liige aitas teda ja hiljem ta vabastati.

Perekond põgenes pärast seda Saksamaalt Lätti, siis aga Prantsusmaale. Prantsuse vastupanuliikumise abiga jõudsid nad Kuubale. Alates 1949. aastast elasid nad USAs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles