Video: USA piloot maandus hävituslennukiga «toolile»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AV-8B Harrier
AV-8B Harrier Foto: SCANPIX

USA õhujõudude piloodil tekkis 7. juunil Vahemerel olevale sõjalaevale USS Bataan maandumisega probleem, kuna ta hävituslennukilt AV-8B Harrier oli kadunud üks maandumist võimaldav ratas.

Probleem lahendati nutikal viisil ning ta maandus horisontaalselt laeva ülemisele tekile pandud alusele, edastab Huffington Post.

Youtube´i pandud videol selgitab kapten William Mahoney, et tal tekkis lennukiga probleem kohe pärast õhkutõusmist. Ta edastas laevale raadio teel tekkinud probleemi, lendas siis kontrolltornist 90 meetri kauguselt mööda lootes, et seal olijad näevad, mis ta lennuki probleemiks on.

Tehti kindlaks, et tavapäraselt ei saa 14-meetrine  hävituslennuk maanduda, vaid peab maanduma horisontaalselt ja väga täpselt tekile pandud alusele.

«Pardal olnud tegid mulle sõna otseses mõttes maandumiseks tooli. See ehitati vaid minu maandumise tarbeks,» lausus Mahoney.

Piloot  viis lennuki laeva pardast kuue meetri kõrgusele. Talle anti siis maandumisinstruktsioonid.

«Ma ei näinud «tooli». Ma isegi ei teadnud alguses, et see seal oli. Siis aga sain selle olemasolust aru ja mõtlesin endamisi, et see on huvitav maandumine,» lausus lendur.

Mahoney läks oma hävituslennukiga liiga madalale ja selle tõttu oli maandumine natuke karm.

Pärast maandumist pidi piloot end koguma.

«Istusin umbes üks minut kokpitis ja püüdsin meenutada, kuidas lennukimootorit seisma panna. Lõpuks tundsin kergendust. Ma ei saanud aru, et värisen kogu kehast enne, kui kokpitist välja tulin,» meenutas piloot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles