Pildid ja video: NASA «lendava taldriku» katse sujus peaaegu probleemideta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA kosmoseagentuur NASA katsetas möödunud nädala laupäeval niinimetatud lendavat taldrikut, mille abil tahetakse tulevikus Marsile transportida ehitusmaterjali, nagu näiteks mooduleid, millest seal eluasemeid ehitama hakatakse.

150 miljonit dollarit maksma läinud katselend sujus peaaegu tõrgeteta, edastab Daily Mail.

NASA «lendav taldrik» kannab nime Low-Density Supersonic Decelerator ehk LDSD.

Asjatundjate sõnul on tegemist pidurdava maandujaga, mis suudab liikuda Marsi hõredas atmosfääris. Masinal on 30-meetrine langevari ja kaks aerodünaamilist pidurit.

«Lendav taldrik» saadeti atmosfääri Hawaiilt Kauai saarelt. Masin tõusis suure heeliumpalli abil 36 600 meetri kõrgusele. Sealt edasi liikus see raketi abil 55 000 meetri kõrgusele.

Lõpuks laskus «lendav taldrik» massiivse langevarju abil Vaiksesse ookeani.

NASA teatel sujus katselend peaaegu plaanitu kohaselt. Vaid langevari ei toiminud nii nagu oleks pidanud, sest see ei avanenud täismahus.

NASA plaanib LDSDga teha veel mitmeid katseid.

Ameeriklased suutsid viia üks tonn kaaluva kulgur Curiosity edukalt Marsi pinnale. NASA loodab uute tehnoloogia abil edaspidi viia Punasele planeedile märgatavalt raskemaid seadmeid ja masinaid.

Marsi atmosfäär on Maa atmosfäärist umbes 100 korda hõredam. Marsi atmosfääris on 95 protsenti süsinikdioksiidi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles