Kunstnikud jäädvustasid Pärnu keskkonda

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Joonas maalis hansapäevade ajal Pärnus tekkinud uut positiivset, kuldset energiat, Nosjele meeldivad Pärnus aga rahulikud hallid toonid.
Andrus Joonas maalis hansapäevade ajal Pärnus tekkinud uut positiivset, kuldset energiat, Nosjele meeldivad Pärnus aga rahulikud hallid toonid. Foto: Karin Klaus

Eelmisel nädalal oli kunstikooli hoovis taas Pärnu linnamaalijate sümpoosion, kunstnikud püüdsid tabada suvise Pärnu omapära juba üheksandat korda.

Reedel pandi valminud tööd kunstikooli hoovis näitusele. Seal saab peale linnamaalijate loomingu näha hansapäevade raames ühiselt Jakobsoni pargis maalinud Pärnu kunstiklubilaste töidki.
Hotellis Strand on avatud näitus varasemal Pärnu linnamaalijate sümpoosionil valminud loomingust, autorid Dzintars Adienis ja Kristina Belte Jurmalast.

Vaimud, puud ja kuldvihm

Põneva uuendusena maaliti tänavusel sümpoosionil kunstiks Pärnu jahtklubi annetatud kaks vana paati. Mall Nukke ja Regina-Mareta Soonseini koostöös valminud paadimaalil meenutab Vallikääru ümberehituse käigus hukkunud kalu eelajaloolise kala skelett, Aivar Kurvits jäädvustas paadile rõõmsates suvevärvides “Vaimude maja”. Kurvitsa vaimud on sõbralikud ja naeratavad, neile sekundeerivad suvepäikeses kümblevad näkid.

Hollandist pärit kunstnik Nosje suvitab Pärnus juba palju aastaid, sümpoosionil osaleb ta kuuendat korda. Nosjel on kunstikooli ruumides pisike toake, kus tööle pühenduda. Koos teiste linnamaalijatega töötamist peab ta väga inspireerivaks ja stimuleerivaks.
“Maalisin seekord üksikut puud Tervise Paradiisi lähedal, olen seda mitu aastat imetlenud,” seletas Nosje. “Mulle meeldivad just lehtedeta puud, armastan halli värvi.” Hallikasse hommikuudusse upub ka oranž pargipink Nosje teisel tööl.

Andrus Joonase maal kannab intrigeerivat pealkirja “Looja saadab kriisis vaevlevale Pärnule kuldse hansavihma”.

“Olin tükk aega Pärnust ära ja tagasi tulles tundus linn hoopis teistsugune, nagu midagi oleks liikumas,” põhjendas Joonas teemat. “Möödunud talv oli linnale eriti raske, kõik näis olevat halvasti, aga hansapäevade hetk tundus kuldne. Loodan, et need paar päeva mõjutavad linna arengut edaspidigi, tekitavad positiivset energiat ja suhtumise muutumist. Inimesteski peaks muutus toimuma – ehk hakatakse asju suuremalt nägema.”

Kunstnikele meeldib Pärnus suvitada

Kõik need suved on linnamaalijaid kokku kutsunud Üllar Kallau. “Üheksas sümpoosion on osaliselt ettevalmistus kümnendaks,” tõdes Kallau.

Plaanis on teha järgmisel aastal ülevaatenäitus kümne aasta jooksul valminud töödest, sest maale, mis väärivad laiemale publikule näitamist, on Kallau ütlust mööda kogunenud terve hulk. Kunstnikke on külas olnud nii Eestist kui Hollandist, Lätist, Leedust, Prantsusmaalt, isegi Mongooliast.
Kallau sõnutsi soodustab suvine Pärnu linnakeskkond maalimist, kunstnikud tunnevad end mõnusalt ja jäädvustavad just seda, mida nad linnas hetkel oluliseks peavad.

Maalitud paate eksponeeritakse edaspidi jahtklubi juures ja Pärnu bluusipäevadel, nende lõplik peatuspaik pole veel selge. “Põhimõtteliselt võiks selliseid kunstilisi paate ju rohkemgi olla, tore, kui sellised merel seilaksid,” arvas Kallau.

Sümpoosionil osalesid kunstnikud Mall Nukke, Regina-Mareta Soonsein, Nosje, Aim-Aimee, Üllar Kallau, Andrus Joonas, Aivar Kurvits, Annika Tuisk, Margit Rodi. Üritust toetasid Pärnu linnavalitsus ja jahtklubi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles