«Öökullidel» on ohtlik hommikusel tipptunnil sõita

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Öökullidel» on ohtlik hommikusel tipptunnil sõita
«Öökullidel» on ohtlik hommikusel tipptunnil sõita Foto: SCANPIX

Hispaania Granada ülikooli uuring näitas, et inimestel, kellel on hommikuse ärkamisega raskusi, on hommikuse tipptunni ajal ohtlik autoga sõita.

Teadlaste sõnul tekitab ohuolukorra see, et «öökullide» keha ja vaim ei ole veel täiesti ärkvel ning neil võib auto juhtimine üle jõu käivaks osutuda, edastab The Telegraph.

Uurijate sõnul sobib «öökullidele» õhtune aeg märksa enam ning nad on siis erksad.

«Lõokese» tüüpi inimestel ei ole varahommikuse ärkamisega probleeme ning neil ei ole homikune autojuhtimine probleemiks.

Teadlased tegid katse 25 vabatahtlikuga, kes olid kas siis «öökullid» või «lõokesed». Neil lasti sõidusimulaatoris sõita kell 8.00 hommikul ja kell 20.00 õhtul.

Katsealustel uuriti autosimulaatoris sõites erksust.  Samuti jälgiti kui sageli juhid kaldusid sirgjoones sõitmisest kõrvale ning kas nad sõitsid etteantud kiirusega 60 kilomeetrit tunnis.

Uuring näitas, et «öökullidel» oli varahommikul sõitmisega raskusi.

Teadlaste arvates saaks hommikusi sõiduprobleeme ära hoida sellega kui tööaandajad arvestaksid sellega, kas tööatajad on «öökullid» või «lõokesed».

Uuringut juhtinud Angel Correa sõnul on nii «öökullide» kui «lõokeste» jaoks kõige keerulisem aeg autoroolis olemiseks lõunaaeg või siis väga varahommikune ajavahemik kella 3.00 – 5.00 vahel. Lõunaajal mängib rolli lõunasöök ja sellega kaasnenud lõõgastumine. Liiga varahommikusel ajal on aga unerütm häiritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles