Psühholoog: Luis Suarez maandas hammustamisega stressi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luis Suarez (paremal) ja Giorgio Chiellini
Luis Suarez (paremal) ja Giorgio Chiellini Foto: SCANPIX

Austraalia psühholoog Eva Kimonis kommenteeris uudisteagentuurile Reuters jalgpalli MMil aset leidnud hammustamisjuhtumit.

Uruguay meeskonna ründaja Luis Suarez hammustas eilses kohtumises Itaalia meeskonna mängijat Giorgio Chiellinit, kirjutab news.com.au.

Suarez hammustamist omaks ei võtnud, kuigi oli näha, et ta lõi Chiellinile hambad õlga. Chiellini paljastas kaamera ees õla, millel oli näha hambajälgi.

Psühholoogi sõnul oli tegemist ettekavatsemata käitumisega, millega mängija maandas viha ja stressi.

«Chiellini takistas Suarezi edasiliikumist ning uruguaylane tegi ootamatu hammustuse. Ta ei mõelnud varem, mida selline ebasportlik käitumine kaasa tuua võib. Ta sai itaallaselt löögi vastu nägu ja sai alles siis aru selle tagajärgedest. Ta teeskles siis, et tema on kannataja pool,» lisas Kimonis.

Kimonis lisas, et hammustamist probleemi lahendusvõttena kasutavad eelkõige väikelapsed. Täiskasvanud teevad seda väga harva.

Psühholoogi arvates oli Suarezi hammustus pikaajalise stressikogunemise ja siis selle välja lahvatamise tagajärg.

«Hammustamisega kaasaneb tavaliselt ka löömine, kiusamine, solvangud ja käiskähmlus,» nentis psühholoog.

Kliinilise psühholoogi Corinne Reidi sõnul mängis hammustamisolukorra tekkes suurt rolli mängupinge.  

«Tippsportlased peaksid suutma suurt stressi taluda. Väga harva tuleb ette, et keegi sportlastest vastast hammustaks. Uruguaylane on seega erand,» lausus Reid.

Uruguay alistas eile Itaalia 1:0.

Rahvusvaheline Jalgpalliliit (FIFA) võib anda Suarezile 24 mängu või kuni kahe aasta pikkuse mängukeelu.

Suarez on aga varem kaks korda vastase hammustamise eest karistada saanud. 2010. aastal määrati Hollandi liigas talle seitsme mängu pikkune võistluskeeld, kuna ta lõi hambad Otman Bakkali kaela.

2013. aasta aprilllis aga sai ta Inglismaa jalgpalliliidult karistada kümnemängulise keeluga, kuna hammustas Branislav Ivanovichi.

Hollandi liigas määrati talle 2010. aastal seitsmemänguline võistluskeeld, kui ta lõi hambad Otman Bakkali kaela. Mullu aprillis karistas Inglismaa jalgpalliliit uruguaylast Chelsea mängija Branislav Ivanovici hammustamise eest kümnemängulise keeluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles