Havannas võistelnud Eesti kokteilimeister finaali ei pääsenud, Kuuba uus klassika tuli Londonist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinar Õispuu Havannas kokteilivõistlusel
Heinar Õispuu Havannas kokteilivõistlusel Foto: Havana Club

Juuni alguses Kuuba pealinnas Havannas toimunud maailma üks esinduslikumaid baarmenite võistlusi Havana Club Grand Prix võitis baarmen Andy Loudon Londonist, võistluses osalenud Eesti baarmen Heinar Õispuu finaali ei pääsenud.

Võistluse tänavuseks eesmärgiks oli leiutada Mojito ja Cuba Libre kõrvale uus Kuuba esinduskokteil.

Ammutades inspiratsiooni maailmakuulsatest Kuuba päritolu jookidest, nagu Mojito ja Daiquiri, valmistas esikohaomanik Loudon Londoni baarist Satan’s Whiskers Jose Marti Especial kokteili. Võidukokteil koosneb Havana Club 3 Year Old rummist, Fino šerrist ja aniisiviinast, samuti laimist, suhkrusiirupist ja nelgist.

Teise koha sai Saksamaad esindanud Indika Bandula Silva, kes valmistas Doña Isabeli kokteili. Hõbemedali pälvinud kokteili retsept koosneb Havana Club 3 Year Old rummist, Kuuba liköörist cordialist, värskest laimimahlast ja Angostura bitterist. Kolmanda koha pälvis Kaimanisaartelt pärit Alessandro Palumbo ja El Cantinero kokteil, mis koosneb Havana Club 7 Year Old rummist segatuna mee, kohviubade ja mündiga.

Eestit esindas võistlusel üks meie tuntumaid kokteilimeistreid, Butterfly Lounge’i omanik Heinar Õispuu, kes jäi küll auhinnalisest kohast ilma, kuid tunnistas, et Kuubalt saadud kogemused on hindamatud.

«Rummi joomine ei ole lihtsalt rummi suhu valamine. Sinna juurde käib ka muusika, ja kõik muu selline. Kuubalt sain häid kogemusi maitsemeelte arendamiseks ning teadmisi võistluste korraldamisel,» ütles Heinar kodumaale naastes.

Enne võistlust korraldati osalejatele palju erinevaid koolitusi nii rummist ja Kuuba muusikast kui ka Kuuba ajaloost ja traditsioonidest.

«Kuubal oli väga mõnus olla, seal ei olnud internetti, sai aga suhelda inimestega isiklikult. Eestis olles näeb ikka seda, kuidas kõik on ninapidi telefonis või arvutis. Sealsed inimesed tulid õhtul välja, said õues kokku, rääkisid, naersid ja olid õnnelikud. Palgad on neil väikesed, aga naeratused inimeste nägudel on ikkagi kogu aeg olemas! Lähen kindlasti Kuubale tagasi ja kutsun kõiki seda võimalust kasutama,» jäi Heinar seiklusega rahule.

Heinari võistluskokteil kandis nime Buena Vista, see koosnes Havana Club 7 Year Old rummist, tumedast šokolaadist, mustast ploomist, basiilikust ja apelsinikoorest.

Maailma parimad kokteilimeistrid võistlesid Havannas 1.-6. juunini. Sel aastal osales 47 kokteilimeistrit 42 riigist üle maailma. Kasutades Kuuba visiitkaardi, Havana Club rummi maitsenüansse, võistlesid osalejad omavahel uue Kuuba klassikalise kokteili valmistamisel.

Võitjakokteili selgitamisel hinnati selle välimust, valmistamise tehnikat ja maitset. Tänavu kuulusid žüriisse tuntud kokteili- ja rummieksperdid Ian Burrell ja Tony Conigliaro ning Alejandro Bolivar kultusbaarist ja Ernest Hemingway lemmikkohast El Floridita.

Havana Club Grand Prix 2014 kokteilivõistluse võitja saab auhinnaks parima kokteilimeistri trofee, Havana Club Máximo Extra Añejo pudeli ning võimaluse esindada Havana Club’i kahel suurüritusel 2014. ja 2015. aastal. Samuti on võitja automaatselt järgmise, 2016. aastal aset leidva Havana Club Grand Prix kokteilivõistluse kohtunik.

1993. aastal asutatud ning Kuubas, Havannas põhinev Havana Club on suuruselt kolmas rummitootja maailmas. 2013. aastal müüdi Havana Club’i rummi üle 45 miljoni pudeli maailmas. Havana Club’i maaletooja Eestis on veine ja kangeid alkohoolseid jooke tootev ja müüv Pernod Ricard, mis alustas tegevust 1975. aastal Prantsusmaal. Kontsern tegutseb kokku 80 riigis ja annab tööd ligi 20 000 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles