007 prototüüp oli kaksikagent, kes söötis sakslastele Normandia dessandi valeinfot

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dušan Popov
Dušan Popov Foto: marmitevingtieme.canalblog.com

007 ehk James Bondi prototüübiks peetava agendi elu ja tegevus oli nagu filmist.

Joshua Levine kirjutab oma raamatus « Operation Fortitude: The Greatest Hoax of the Second World War», et 1941. aasta suvisel õhtul sisenes jugoslaavlasest kaksikagent Dušan «Duško» Popov Portugalis Lissabonis Palacio hotelli.

Popovile jäi silma mees, kelle ta teadis olevat Briti luuraja.

Britt oli tuleviku Bondi lugude autor Ian Fleming. Fleming tundis Popovi varasemast ning ta oli tunnistajaks, kui Popov pani Estorili kasiinos kaardimängulauale tollases vääringus 40 000 dollarit, et ta rivaal mängust lahkuks.

Fleming kasutas seda juhtumit hiljem 007 romaanis «Casino Royale».

Popov oli Teise maailmasõja ajal üks edukamaid kaksikagente, kes söötis sakslastele enne Normandia dessanti  valeinfot operatsioonis Bodyguard.

Sakslased olid Popvile info eest tänulikud ning andsid talle luureinfot, mis tegelikult jõudis brittidele.

Popov saavutas natside usalduse, kuid ta roll jäi Bodyguard operatsioonis plaanitust väiksemaks, kuna kahtlustati, et sakslased jõudsid ta tegevuse jälile.

Popov hoiatas ka Föderaalset Juurdlusbürood (FBI) Jaapani plaanist rünnata Hawaiil Pearl Harboris asuvat mereväebaasi.

FBI tollane juht J. Edgar Hoover, kellele Popov ei meeldinud, lükkas tema poolt 1941. aasta augustis antud info kõrvale. Detsembris maksis see kätte, sest jaapanlastest kamikazed tegid ootamatu rünnaku USA Vaikse ookeani laevastikubaasile, uputades enamiku laevadest. Elu kaotas ka 2000 USA sõdurit.

Hooveri suhtumine Popovi ei olnud üllatav. Sakslaste kulul luksuslikult elanud agent ei kummardanud kellegi ees, teadis oma väärtust ja kasutas seda oma huvides ära.

Popovi tunti ka kui naistemeest. Tal oli näiteks suhe Prantsuse päritolu näitlejanna Simone Simoniga.

Popovil oli koodnimi Tricycle (Kolmikratas), mis väidetavalt viitas sellele, et tal oli mitu naissuhet korraga.

Briti luure dokumentides seisab, et see koodnimi viitas Popovi juhitud kolmeliikmelisele rühmale, milles lisaks temale oli veel kaks kaksikagenti.

Pärast Teist maailmasõda sai Popovist ärimees, kuid ta jätkas sama elustiili.

34-aastane Popov kihlus 18-aastase prantslannaga. Hiljem oli ta kallimaks 18-aastane rootslanna.

Dušan «Duško» Popov (10. juuli 1912 – 10. August 1981) oli Teise maailmasõja ajal kaksikagent. Ta töötas Briti välisluurele koodnime all Tricycle ning natsi-Saksamaale koodnime all Ivan.

Prantsusmaal tähistatakse Normandia dessandi 70. aastapäeva. Normandia dessant sai alguse 6. juunil 1944. Enne seda leidis aset liitlasriikide operatsioon Bodyguard, mille eesmärgiks oli varjata dessandi tegelikku kohta ja aega.

Operatsiooni Bodyguard võtmetegelasteks olid kaksikagendid, kes söötsid natsi-Saksamaa juhtidele ja armeele valeinfot.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles