Video: Hubble´i kosmoseteleskoop jäädvustas 10 000 galaktikat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hubble´i kosmoseteleskoobi tehtud fotod süvakosmosest. Pildil on umbes 10 000 galaktikat
Hubble´i kosmoseteleskoobi tehtud fotod süvakosmosest. Pildil on umbes 10 000 galaktikat Foto: SCANPIX

Astronoomid kasutasid Hubble´i kosmoseteleskoopi, et saada universumist suurepärast ja samas ka värvikat fotot.

See projekt kannab nime Ultraviolet Coverage of the Hubble Ultra Deep Field (UVUDF), edastab Yahoo News.

Teadlaste sõnul aitavad Hubble´i abil saadavad pildid täpsustada teadmisi universumi ja tähtede tekkimise kohta.

Hubble´i tehtud uuel fotol on umbes 10 000 galaktikat.

Uurija Alan Boyle selgitas, et Hubble suudab jäädvustada laineala nähtavast valgusest kuni infrapuna valguseni ning teha väga teravaid fotosid. Nüüd lisati ka ultraviolettvalgus.

Hubble tegi nüüd nähatavad fotod süvakosmosest 2003 – 2012. Piltidest kokku pandud suurel fotol on umbes 10 000 erinevas suuruses ja kujus galaktikat.

«Galaktikad on väga erineva kujuga. Osa neist on teiste galaktikatega kokku põrkamise ohvrid ning nende enda gravitatsioon väänab neid erinevateks kujunditeks. Osa neist on sinakad, mis tähendab, et need on alles aktiivses tähtede arenemise faasis, teised aga punased, sest need asuvad kaugemal ning valguse jõudmine Hubble´ini võtab kauem aega. Väga kauged galaktikad on aga väikesed punasd täpid,» selgitas astronoom Phil Plait.

Hubble´i kosmoseteleskoop sai nime astronoom Edwin Hubble´i järgi. See teleskoop saadeti kosmost uurima 1990. aastal ning teeb seda siiani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles