Linnaametnik: muudatusega laulupeo eeskirjas ollakse nõus

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupidu. Illustratiivne foto.
Laulupidu. Illustratiivne foto. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tallinna linnadisainer Urmas Kaldaru avaldas lootust, et Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus saab oma avaliku ürituse loa taotluse korrektselt esitatud ja seejärel ka kooskõlastatud.

Tallinna linnaplaneerimise ameti linnadisainer Urmas Kaldaru pöördus õiguskantsleri poole, kuna juulis toimuvale laulu- ja tantsupeole ei tohtinud külastajad kaasa võtta professionaalseid foto- ja videosalvestusseadmeid. Sellel põhjusel ei pidanud ametnik võimalikuks avaliku ürituse loa taotluse kooskõlastamist.

Nimelt pidas Kaldaru sellist keeldu põhiseaduse vastaseks, kuna igaühel õigus vabale eneseteostusele, ka pildistamisele avalikel üritustel professionaalsete fotoseadmetega.

SA teabejuht Sten Weidebaum kinnitas, et segadust tekitanud punkt on eeskirjadest eemaldatud.

«Eesti vabariigi põhiseadusega kooskõlas oleva lahendusega ollakse nõus,» vastas Kaldaru küsimusele, kas muudatus peo sisekorraeeskirjas on linnale sobiv lahendus.

Lõpliku Tallinna linnas toimuva avaliku ürituse loa väljastab Tallinna linnakantselei, mille allkirjastab linnasekretär Toomas Sepp, kes langetab kaalutletud otsuse, võttes arvesse  erinevate osapoolte positiivseid ja negatiivseid kooskõlastusi, selgitas Kaldaru protsessi.

Mõned Tallinna linnaplaneerimise ameti töötajad, teiste hulgas ka linnadisainer Urmas Kaldaru, osalevad kõikide Tallinna linnas toimuvate avalike ürituste kooskõlastamisel.

«Tallinna linnakantselei ei väljasta avaliku ürituse luba juhul kui esitatud nõuded on täitmata. Selliseid avaliku ürituse taotlusi on minimaalselt,» kinnitas Kaldaru, kes avaldas lootust, et ka Laulupeo SA saab oma avaliku ürituse loa taotluse korrektselt esitatud ja seejärel ka kooskõlastatud.

Ta täpsustas, et hetkel ei ole SA teadaolevalt veel taotlust esitanud.

Tallinna linnakantselei teenindusbüroo juhataja Elle Veltmann aga lubas, et linn ei hakka ürituse korraldusse sekkuma. «Mida Tallinna linn kooskõlastuse käigus vaatab on see, et oleks tagatud avaliku ruumi normaalne kasutus. Kas võib kasutada professionaalseid lindistusseadmeid, on korraldaja otsus,» kinnitas Veltmann ning lisas, et korraldaja peaks ise jälgima, et tema kehtestatud eeskirjadel on olemas õiguslik alus. Samas võib ka kooskõlastaja märkusi teha. Reeglina saavad üritused linnalt kooskõlastuse.  «Üritus peab olema väga ohtlik või pahatahtliku sisuga, kui on keeldumine tulnud,» selgitas Veltmann.

Ta tunnistas samas, et Kaldaru kuulub kooskõlastajate ringi.  «Kaldaru vaatab visuaalset poolt, et linna avalikku ruumi ei paigutataks asju, mis linna avalikku pilti ei sobi,» kirjeldas ta ametniku tööd. Miks Kaldaru märkuse sisekorraeeskirjade kohta tegi, seda Veltmann ei tea.

Üritused kooskõlastatakse mitmete ametkondadega. Alati on Veltmanni kinnitusel kooskõlastusringis linnaosa, päästeamet ja politsei. Ringi suurus sõltub ürituse loomust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles