Ukraina kultuuripäevadel näeb filmi sõdurist, kellest sai indiaanipealik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina kultuuripäevadel näeb filmi sõdurist, kellest sai indiaanipealik
Ukraina kultuuripäevadel näeb filmi sõdurist, kellest sai indiaanipealik Foto: Eesti Ajaloomuuseum

Sellel nädalavahetusel, 7.-8. juunil toimuvad Eesti Ajaloomuuseumi Filmimuuseumis Maarjamäe lossis (Pirita tee 56, Tallinn) Ukraina kultuuripäevad, mis on täis filmi- ja muusikaelamusi.

Laupäeval, 7. juunil kell 13.00 saab näha ajalooteemalist Ukraina mängufilmi «See, kes on käinud läbi tule» (Той Хто Пройшов Крізь Вогонь; Fire Crosser, 2011) ja Ukraina filmist laiemalt kõneleb filmikriitik FILIPP KRUUSVALL.

Film on inglisekeelsete subtiitritega.

Film tugineb ajaloolisel juhtumil. Ukraina lendur Ivan Dodoka langeb Teise maailmasõja lõpus sakslaste kätte vangi. Pärast vabanemist saadetakse ta GULAGi hoolimata sellest, et ta on Nõukogude Liidu kangelane. Dodokal õnnestub põgeneda ja kaduda.

1967. aastal külastab Nõukogude Liidu delegatsioon Kanadas indiaanlaste asulat, kus nad tutvuvad pealikuga - See, kes on käinud läbi tule. Pealik ütleb, et tema ongi kadunud lendur Ivan Dodoka.

Film esitati välismaise filmi kategooria Oscari nominendiks.

Pühapäeval, 8. juunil kell 13.00 toimub Maarjamäe lossis ukraina ansamblite ja muusikute kontsert.

Esinevad: Ukraina autorilaulu ansambel «Nadvetširja» (juht Alla Olijnõk), Ukraina folklooriansambel «Žurba» (juht Volodõmõr Leibjuk), viiuldaja Valentina Gontšarova, lauljad Tatjana Gudõm, Lidia Rudõk ja Andrij Võtvõtski  ning Eesti-Ukraina folk-rock ansanbli «Svjata Vatra» solist Ruslan Trochinski tütrega.

Sissepääs filmiüritusele ja kontserdile on tasuta.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles