Tallinna linnaametnik ei soovi eeskirjade tõttu laulupeole avaliku ürituse luba anda

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupidu
Laulupidu Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnaplaneerimise ameti töötaja pöördus eile õiguskantsleri poole, kuna juulis toimuvale laulu- ja tantsupeole ei tohtinud külastajad kaasa võtta professionaalseid foto- ja videosalvestusseadmeid. Sellel põhjusel ei pidanud ametnik võimalikuks avaliku ürituse loa taotluse kooskõlastamist.

Linnadisainer Urmas Kaldaru küsis kirjas õiguskantslerile ning Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutusele (SA), millisest Eestis kehtivast seadusest lähtudes ei ole osalejatel ega külastajatel lubatud avaliku ürituse toimumise territooriumile kaasa võtta professionaalseid foto- ja videosalvestusseadmeid.

Sellist keeldu pidas Kaldaru põhiseaduse vastaseks. Nimelt on igaühel õigus vabale eneseteostusele, ka pildistamisele avalikel üritustel professionaalsete fotoseadmetega.

Autoril on võõrandamatu õigus oma loomingule ning igaühel on õigus vabalt levitada ideid, arvamusi, veendumusi ja muud informatsiooni sõnas, trükis, pildis või muul viisil, tõi Kaldaru välja.

«Leian, et eelpool toodust tulenevalt ei ole korraldajate poolt tagatud avaliku ürituse XXVI laulu- ja XIX tantsupeo «Aja puudutus. Puudutuse aeg» sisekorraeeskirjas esitatud keeluga antud ürituse osalejatele ja külastajatele nende põhiseaduslikud õigused,» kirjutas Kaldaru ning teavitas ühtlasi korraldajaid, et Tallinnas toimuvate avalike ürituste ühe kooskõlastajana ei pea ta põhiseadust eirava avaliku ürituse loa taotluse kooskõlastamist võimalikuks.

SA teabejuht Sten Weidebaum kinnitas, et SAga võttis ühendust Kaldaru, kes kirjutas kohe kirja ka õiguskantslerile.

«See oli segadust tekitav punkt meie sisekorra eeskirjades ja tegeleme nende eeskirjade ülevaatamisega,» selgitas Weidebaum. Ta lisas, et eesmärk ei olnud keelata salvestusseadmeid, vaid juhtida tähelepanu, et inimesed ei võtaks kaasa suuri esemeid, mis jäävad teistele ette.

Sellise sõnastusega otsustas SA siiski keelu eeskirjadest välja jätta.

Linnavalitsus ei ole Postimehe küsimustele veel vastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles