Uuring: naisenimega orkaanid on mehenimega orkaanidest ohtlikumad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: naisenimega orkaanid on mehenimega orkaanidest ohtlikumad
Uuring: naisenimega orkaanid on mehenimega orkaanidest ohtlikumad Foto: SCANPIX

USA Illinoisi ülikooli teadlaste sõnul tekitavad naisenimega orkaanid ligi kolm korda rohkem ohvreid kui mehenimega orkaanid.

Uuringu kohaselt on selle põhjuseks asjaolu, et naisenime saanud orkaanid on ohtlikumad ja suurmat laastamistööd tekitavad, edastab AFP.

Teadlased võrdlesid aastatel 1950 – 2012 USAs olnud orkaanide tekitatud hävingut ja inimohvrite arvu.

Väga maskuliinse nime saanud orkaanid tapsid keskmiselt 15 inimest, samas kui naisenimega orkaanide puhul oli ohvrite keskmine arv 42.

«Orkaanide võimsuse puhul lähtutakse sellest, kuidas mehed ja naised tavaliselt käituvad ehk naised võivad olla metsikumad ja ettearvamatumad. Selle järgi saavad orkaanid ka nime,» selgitas orkaaniuuringus osalenud teadlane Sharon Stavitt.

Uuringust jäeti välja kaks «naissoost» orkaani, mis tekitasid väga suure hävingu – 2005. aasta orkaan Katrina ja 1957. aasta orkaan Audrey, kuna need kaks olid väga äärmuslikud loodusilmingud ning oleks uuringu väga segaseks muutunud.

Uuring näitas seda, et mõne orkaani puhul lähtutakse otse maskuliinsusega ja feminiinsusega seotud joontest.

«See on kindel tõend, et meie kultuuris juurdunut kasutame ka looduse lahtimõtestamisel,» lausus Stanfordi ülikooli teadlane Hazel Rose Markus.

Enne 1970. aastate lõppu pandi orkaanidele vaid naisenimesid, kuna siis arvati, et orkaanid käituvad sama ettearvamatult nagu naised. Alates 1970. aastate lõpust on orkaanidele pandud ka mehenimesid.

Uurijate sõnul aitas nüüdne uuring paremini mõista, kuidas ja mille järgi troopilisi torme ja orkaane nimetatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles