Vaata, kes võitis Eesti parima sommeljee 2014 tiitli!

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval, 29. mail võitis Eesti parima sommeljee 2014 tiitli Karel Veski  AS Livikost, teise koha sai mitmekordne Eesti Meister Kristjan Markii ja kolmandaks tuli Maya Samuelsson Rootsist. Rahvusvahelise žürii auliikmeks oli Itaalia ühe vanima perekonnale kuuluva veinikoja president ja omanik Piero Mastroberardino, kelle nime „Tropheé Mastroberardino“ kandis ka Eesti sommeljeede aasta tähtsaim võistlus.


„Võistlus oli raske, aga võrdne kõigile. Keegi meist ei teadnud, millised ülesanded ja testid meid seekordsel võistlusel ees ootavad. Arvestades, et seda võistlust on korraldatud juba üle kümne aasta, on minu jaoks võit seda kaalukam, et osalesin tänavu Eesti parima sommeljee võistlusel alles kolmandat korda. Hoolimata võistlusolukorrast nautisin seda tõeliselt. Laval oli tekitatud selline atmosfäär, nagu teenindaksin päris kliente päris restoranis. Publiku kohalolek oli tajutav, kuid mitte segav ning sain keskenduda lihtsalt nõudlike ja väga teadlike klientide teenindamisele ning nende soovidele ja küsimustele vastamisele. Võistluselt saadud kogemused olid viimase peal!“ ütles Liviko HoReCa müügiesindaja, sommeljee ja Eesti parima sommeljee 2014 tiitli võitja Karel Veski.

Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni presidendi Kristel Nõmmiku sõnul on sommeljee ametialaste oskuste tutvustamisel väga tähtis osa veinikultuuri ja veinialaste teadmiste tõstmisel Eestis tervikuna. „Soovime ju olla osake Euroopast ning saada osa Euroopa aastatuhandete pikkusest kultuurist. Ilma elementaarsete teadmisteta joogimaailmast ega sommeljeetööst ei oska me üht olulisemat ja vanemat Euroopa kultuuri osa ka hinnata,“ sõnas Nõmmik, lisades, et võistluse tase on viimastel aastatel oluliselt tõusnud ning Eesti võistlejad võtavad edukalt osa ka maailmatasemel rahvusvahelistest võistlustest.

Eesti veinisommeljeede iga-aastane tähtsündmus toimus juba 14. korda ja seekordset tiitlit ihkasid viisteisteist Eesti tipp-sommeljeed.

Lisaks pakkusid rahvusvahelist konkurentsi kolm välisvõistlejat. Lõppvõistlusele pääsenud nelja finalisti ootas ees peamiselt sommeljeetöö praktikast koosnev võistlusprogramm, kus žürii hindas lisaks teoreetilistele teadmistele ka konkreetsete praktiliste ülesannete lahendamist. Näiteks tuli võistlejatel kokku sobitada šokolaadi ja veini, demonstreerida oma dekanteermisoskusi Magnum pudeliga, tuvastada veine pimetestis ning kokku segada Negroni kokteil.

Eesti Parima Sommeljee selgitas välja rahvusvaheline üheksaliikmeline žürii, mida juhtis proua Michèle Aström Chantôme rahvusvahelisest sommeljeede assotsiatsioonist.

Žüriisse kuulusid veel auliikmena Matroberardino veinikoja president härra Piero Mastroberardino, veinikoja Ida-Euroopa turgude juht Kaidi Kerdt Masi, Läti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Raimonds Tomsons, Leedu Sommeljeede Assotsiatsiooni asepresident Rasa Strakus, AS Liviko Kvaliteetveinide juht Urvo Ugandi, mitmekordne Eesti meister ning restorani Leib ja Aed juht ja omanik Kristjan Peäske, Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni juhatuse liige ja Tervis Grupp AS toitlustusjuht Aivar Vippe ning Eesti Barmenide Assotsiatsiooni president Margit Kikas.

1878. aastal rajatud Itaalia Campania regioonis asuv Mastroberardino veinikoda on tunnustatud kui  Taurasi DOCG veinide tootja ja unikaalsete kohalike viinamarjade Greco ja Fiano tutvustaja. Piero Mastroberardino veinikelder osaleb ka „Villa dei Misteri“ projektis, mis taastab iidse Rooma linna Pompeji veiniajalugu. Mastroberardino veinikoja omanik ja president, kümnendat põlvkonda esindav Piero Mastroberardinokuulub ka Grandi Marchi (Premium Brands) assotsiatsiooni juhtkonda, mis esindab Itaalia vanimaid ja väärikaid, vaid perekonnale kuuluvaid veinikodasid.

Eesti parima sommeljee võistluste peasponsor on Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni toetajaliige Veinisõber OÜ ja Mastroberardino Veinikoda. Võistlusi korraldab Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon.

Vaata pildigaleriid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles