Richard III põdes skolioosi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti teadlaste 3D-uuring näitas, et Inglise kuningas Richard III põdes skolioosi.

Inglise näitekirjanik William Shakespeare kujutas seda kuningat küürakana, kuid uurijate sõnul ei mõjutanud kerge defekt eriti ta lülisammast, kirjutab Daily Mail.

Shakespeare`i kirjelduse kohaselt oli Richard III küürakas, ta lonkas ning üks ta käsi oli nõrk.

Nüüdne 3D-rekonstruktsioon selle kuninga lülisambast näitas, et lülisammas oli paremale 65 kraadi viltu.

See defekt võis tal tekkida teismeliseeas, kuid see ei teinud temast küürakat.

Hoolimata sellest, et ta üks õlg oli kõrgemal kui teine ning keha natuke kaldus, ei tekitanud see talle lonkamist. Samuti hoidis ta pead ja kaela otse.

Teadlaste sõnul sai kuningas oma deformatsiooni edukalt peita tema erilise keha järgi valmistatud raudrüü varju.

Richard III ühingu esindaja, ajaloolane Phil Stone sõnas, et selle kuninga jäänuste leidmine Leicesterist 2012. aastal aitas lahendada vana mõistatust, kas see kuningas oli küürakas või mitte.

Plantagenetite dünastia viimase kuninga ümber oli sajandeid legende ta küürakuse kohta.

«Uuring näitas, et ta küürakus on kirjanduslik liialdus. Ta põdes küll skolioosi, kuid see ei muutnud ta keha nii palju, et see oleks ta liikumist takistanud. Ajalooallikates seisab, et ta oli suurepärane sõjamees ning galantne aadlik,» selgitas ajaloolane.

Teadlased tegid röntgenskaneeringu ja 3D-printeri abil Richard III lülisambast plastist koopia üheksa nurga alt. Need kinnitasid skolioosi.

Richard III sündis 1452. aastal Northamptonshire`is Fotheringhay lossis. Rooside sõja ajal elas ta oma venna Edwardiga eksiilis. Nende isa, Yorki hertsog tapeti 1470. aastal. Lancasteri soost kuningas Henry VI tõusis siis troonile, kuid ta valitsusaeg jäi lühikeseks. Plantagenet Edward IV sai troonile, kuid ta suri 1483. aastal. Richard nimetati 12-aastase Edward V eestkostjaks, saades seega varivalitsejaks.  

Richard lasi Edwardi ja ta venna Richardi Towerisse sulgeda ning haaras võimu. Ta krooniti kuningaks 1483. aasta juulis ning augustis kaks printsi kadusid. Kinnitamata andmetel lasi Richard kaks poissi tappa.

1485. aastal toimus Richmondi krahvi Henry Tudori ja Richard III vahel Bosworthi väljal lahing. Richard III sai surmavalt haavata ja ta suri hiljem. Henry Tudor sai Henry VII nime all kuningaks.  

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles