Sipelgad jagavad informatsiooni efektiivsemalt kui Google

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sipelgad käsitlevad informatsiooni efektiivsemalt kui Google
Sipelgad käsitlevad informatsiooni efektiivsemalt kui Google Foto: SCANPIX

Sipelgad, kelle liikumine tundub olevat sihitu, on tegelikult pesakonna jaoks vajaliku materjali ja toidu otsingutes väga efektiivsed. 

Sipelgaid tuntakse kui väga töökaid putukaid, kuid nende edu taga ei ole töökus, vaid informatsiooni saamine ja jagamine, kirjutab YLE.

Hiina ja Saksa teadlaste sõnul käsitlevad ja jagavad sipelgad informatsiooni samasuguselt, kuid märgatavalt efektiivsemalt kui inimestel loodud keerulised otsingumootorid. Nagu näiteks Google.

Uuring näitas, et sipelgad loovad keerukaid sotsiaalseid ja info edastamise süsteeme.

Tedlased tegid sipelgate käitumisel toetudes matemaatilise mudeli, mis võib paremini aidata mõista ka seda, kuidas inimene internetti kasutab.

Osa sipelgaid võivad liikumisega pesa ümbruses jätta mulje, et neil ei ole sihti. Need on niinimetatud luuresiplegad, kes tähistavad pesale vajaliku materjali leiud feromoonidega.

Feromoonilõhna jälgides koguvad töösiplegad leitud materjali kokku. Ühe sipelga jäetud feromoonid kaovad kiiresti, kuid mitme sipelga jäetud lõhnajälg on tugevam.

Sipelgad optimeerivad materjali otsinguteekondi lühemaks ja efektiivsemaks, mis säästab nii aega kui energiat.

«Sipelgate liikumine on täpsem ja keerulisem kui Google´i otsing. Need putukad on igasuguse kahtluseta info käsitlemisel Google´ist efektiivsemad,» selgitas teadlane Jürgen Kurths.

Varasemad uuringud on näidanud, et keerulisemaid materjaliotsinguid saadetakse tegema vanemad ja kogenumad sipelgad.  Arvatakse, et selle põhjuseks on pesakonna eesmärk säästa noori isendeid.  

Nüüdne uuring näitas, et vanadel sipelgatel on aeglusest hoolimata tähtis roll pesa lähedal vajaliku materjali otsingus.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles