Vägev! Eesti mees pürib Kuuba uue esinduskokteili autoriks

, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juuni alguses toimub Kuuba pealinnas Havannas maailma üks esinduslikumaid baarmenite võistlusi Havana Club Grand Prix, mille tänavuseks eesmärgiks on leiutada Mojito ja Cuba Libre kõrvale uus Kuuba esinduskokteil. Eestit esindab võistlusel üks meie tuntumaid kokteilimeistreid, Butterfly Lounge’i omanik Heinar Õispuu.

Maailma parimad kokteilimeistrid kogunevad Havannasse 1.-6. juunil. 

Sel aastal oodatakse võistlema kokteilimeistreid rohkem kui 45 riigist üle maailma. Kasutades Kuuba visiitkaardi, Havana Club rummi maitsenüansse, võistlevad osalejad omavahel uue Kuuba klassikalise kokteili valmistamisel. Võistluse eesmärgiks on leida uus Kuubat kogu maailmas esindav kokteil, nagu selleks on saanud Mojito ja Cuba Libre.

Hiljuti suuri rahvusvahelisi võistlusi võitnud Heinar Õispuu nendib, et Kuuba võistlus tuleb kindlasti keeruline, sest joogi peab välja mõtlema kohapeal ja just kohalikest koostisainetest. «Kuna ma ei ole varem Kuubal käinud, tuleb teha eeltööd ning uurida, mis puuviljad ja ürdid on sealsetele inimestele kõige meelepärasemad,» ütles Õispuu.

Eesti suurima kokteilibaari omaniku sõnul tuleb Havana Club Grand Prix finaalis mõelda ja tegutseda väljaspool piire.

«Usun, et valmistan suhteliselt kange joogi, mis on ühteaegu nii klassikaline kui ka särtsakas. Joogi juures peab olema mingi nõks, mis kokteili esile toob ning arvan, et selle saavutamiseks on vaja hoolikalt välja valida õiged ürdid,» kirjeldas Õispuu oma strateegiat.

Heinarile tuleb abiks ja teatud mõttes ka treeneriks Havannasse kaasa teine Butterfly Lounge’i omanik ning tuntud kokteilimeister Kristo Tomingas, kes küll ise võistlema ei lähe, kuid aitab hea nõu ja ideedega.

«Kohale saabudes läheme kindlasti kohe turule uurima, mis toorainet, mahlu, puuvilju või ürte sealt leiab. Siis katsetame ja mõtleme läbi erinevaid kooslusi. Meie maitsed Heinariga on küll väga erinevad, aga kuna oleme juba nii mitu aastat meeskonnatööd teinud ja ideid vahetanud, olen talle ikka pigem abiks kui segajaks,» ironiseeris Kristo 

Tomingas. Heinari sõnul on Kristo tugevaim oskus valmistada jookide kaunistusi, mistõttu on sõbra abi konkursiks ettevalmistamisel väga oluline.

Võitjakokteili selgitamisel hinnatakse selle välimust, valmistamise tehnikat ja maitset.

Selleaastasesse žüriisse kuuluvad tuntud kokteili- ja rummieksperdid Ian Burrell ja Tony Conigliaro ning Alejandro Bolivar kultusbaarist ja Ernest Hemingway lemmikkohast El Floridita.

«Ajalooliselt on Kuuba parimad kokteilid valminud just kohaliku ja välismaise talendi koostöö tulemusena. Samasuguse sünergiat soosiva õhkkonna loomiseks toomegi parimad baarmenid üle maailma Kuubale, Havana Club Grand Prix kokteilivõistlusele, et neil oleks võimalus töötada kohalike kokteilimeistrite ning toorainega. Ootame huviga osalejate poolt valmistatud kokteile ja oleme veendunud, et leiame uue Kuuba klassiku, mis jätkab maa rikkalikku kokteilipärandit ning võidab paljude südamed ka mujal maailmas,» sõnas Havana Club’i rahvusvaheline turundusjuht Nick Blacknell.

Havana Club Grand Prix 2014 kokteilivõistluse võitja saab auhinnaks parima kokteilimeistri trofee, Havana Club Máximo Extra Añejo pudeli ning võimaluse esindada Havana Club’i kahel suurüritusel 2014. ja 2015. aastal. Samuti on võitja automaatselt järgmise, 2016. aastal aset leidva Havana Club Grand Prix kokteilivõistluse kohtunik.

Heinar Õispuu on Eesti suurima kokteilibaari Butterfly Lounge omanik, populaarne koolitaja, mitmekordne Eesti meister kokteilivalmistamises, kokteiliraamatute autor ja pikaajalise kogemusega baarmen. 

2012. aastal sai Heinar Golden Cup’i rahvusvahelisel võistlusel Hong Kongis parima tehnika auhinna. 2013. aastal  saavutas Heinar esikoha kahel rahvusvahelisel võistlusel – Hong Kongis peetud Hofexil ning Taiwanis peetud Golden Cup’il (sama võistluse on Heinar võitnud ka aastal 2011).

1993. aastal asutatud ning Kuubas, Havannas põhinev Havana Club on suuruselt kolmas rummitootja maailmas. 2013. aastal müüdi Havana Club’i rummi üle 45 miljoni pudeli maailmas. 

Havana Club’i maaletooja Eestis on veine ja kangeid alkohoolseid jooke tootev ja müüv Pernod Ricard, mis alustas tegevust 1975. aastal Prantsusmaal. Kontsern tegutseb kokku 80 riigis ja annab tööd ligi 20 000 inimesele.

Edu Eesti kokteilimeistritele Kuubas!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles