ETV ja ETV2 suvi toob uuendatud «Ringvaate» ja mitmed uued sarjad ja hooajad

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Midsomeri mõrvad»
«Midsomeri mõrvad» Foto: promo

Suure jalgpallisuve kõrval pakuvad nii ETV kui ETV2 veel palju sisukat vaatamist. «Ringvaade» on oma ajaloo jooksul esimest korda eetris ka suvel. Algab mitu uut draamasarja, pärast jaanipäeva on reedeõhtuti kavas kodumaiste mängufilmide paremik. ETV2 näitab saateid festivalilt HeadRead, alustab sarja W. Shakespeare´i ajalooteoste põhjal ning jätkab auhinnatud dokumentaalfilmide eetrissetoomist.

Läbi terve suve jooksev «Ringvaade» on alates 2. juunist eetris hilisemal kellaajal, pärast «Aktuaalse kaamera» põhisaadet. Juuni esimeses pooles näeb eetris Grete Lõbu ja Marko Reikopit, kes aga järgmisteks suvekuudeks annavad saate juhtimise üle Jüri Muttikale, Hannes Hermakülale ja Reimo Sildveele. Suvel on saade eetris esmaspäevast neljapäevani.

31. mail teeb ETV kummarduse oma kauaaegsele ja püsivalt nooruslikule saatejuhile Reet Linnale, kelle 70. sünnipäevaks valmiva saate autor on Vahur Kersna.  

5. juunil on muusikasõpradel võimalik nautida Viini Filharmoonikute suvekontserdi salvestust Schönbrunni lossiaiast. Juuni lõpus vahendab ETV Palmses toimuva Eri Klasi sünnipäevakontserdi ning kokkuvõtte Tartu Akadeemilise Meeskoori Jaapani reisist. Samuti tutvustatakse jaanikuu lõpus lavakunstikooli värskeid lõpetajaid saates «Lennud».  

Omal kohal on võidupüha paraadi ülekanne 23. juunil. Tänavu toimub sündmus Valgas ja Lätis Valkas, et tähistada 95 aasta möödumist Vabadussõja pöördelistest Paju ja Võnnu lahingutest. Paraadi eelõhtul näitab ETV juba kolmandat aastat toimuvat heategevuskontserti «Laulud sõdurile» – Carolin Illenzeeri Fondi vahendusel saavad nii muusikud kui ka publik ja televaatajad toetada lahingus langenud või teenistuses raskelt viga saanud kaitseväelaste lapsi.   

Juuli toob eetrisse laulu- ja tantsupeo ülekanded, samuti «Eesti mängu» ja saatesarja «Lauluga maale» ning Pärnu filmifestivali linateosed.  

Veel jõuab juulis vaatajateni neljaosaline tervisesaade «Terveks eluks», mille teemad on tõsised - räägitakse autismist, diabeedist, kuulmislangusest, reumatismist.

Uute sarjade suvi

Alates 28. maist näeb kolmapäevaõhtuti Inglise uhiuut kolmeosalist sarja «37 päeva» («37 Days», 2014). Tõsielulistel faktidel põhinev poliit-triller kujutab Londoni, Viini ja Berliini võimukoridoride tagatubade viimaseid päevi Esimese maailmasõja eel.

Kesksemad tegelased on külma närviga briti välisminister söör Edward Grey (Ian McDiarmid) ja emotsionaalne Saksamaa keisririigi kindralstaabi ülem Helmuth von Moltke (Bernhard Schütz). Filmis näeb praktiliselt kõiki Euroopa saatust määranud poliitikuid: Saksamaa keisrit Wilhelm II (Rainer Sellien), Briti sõjalaevastiku staabiülemat Winston Churchilli (Nicholas Asbury), Briti peaministrit H. H. Asquithi (Tim Pigott-Smith) jpt. Suurepäraste osatäitmiste ja brittidele omaselt iroonilise vaatenurgaga telesari pole mitte ainult poliitdraama vaid ka hariv pilguheit maailma poliitika saatust otsustanud inimeste hinge noil kõigile rasketel päevadel.

Juulist alates saab ETV vaataja osa kultussarja «Dallas» uutest hooaegadest, mille tootmisega alustati 2012. aastal. Jõukas ja kuulus Ewingi klann on taas vaatajate ees, kus näeb endiselt Patrick Duffyt Bobby Ewingi rollis, Linda Grey mängib Sue Ellenit ja Larry Hagman J.R. Ewingit. Nende kõrval astub üles uus näitlejatepõlvkond.

Veel üks kultushõnguga sari on tulekul samuti juulist – brittide uusversioon klassikalisest musketäride loost. BBC One on näidanud sarja «Musketärid» («The Musketeers», 2014) esimest kümneosalist hooaega tänavu alates jaanuarist ja siht on võetud pikemaks tootmiseks. A. Dumas´ tuntud loole uusi vaatenurki pakkuv sari on suures osas üles filmitud Prahas. D´Artagnani mängib Luke Pasqualino, kardinal Richelieu osas on Peter Capaldi.

Juuli lõpust jõuab ETV ekraanile Ford Maddox Fordi romaanisarja põhjal valminud kolmeosaline sari «Paraadi lõpp» («Parade´s End», BBC, HBO, VRT 2012), mille stsenaariumi on kirjutanud Tom Stoppard. Peaosaliste nimed on samuti mainekad, mängivad Rebecca Hall ja «Sherlocki» sarjast tuntud Benedict Cumberbatch. Sarja on pärjatud terve hulga auhindadega. Tegevus asetub Esimese maailmasõja aega, mil sõjaraskuste kõrval tuleb peaosalistel leida tasakaalukust oma isiklike draamade lahendamiseks.

Juulisse mahub veel häid sarjauudiseid – keset suve näeb draamsarja «Downton Abbey» uut hooaega, et jälgida aristokraatliku Crawley perekonna ja nende teenijaskonna käekäiku. Ka «Midsomeri mõrvade» oodatud uus hooaeg on ETV eetris juulist.

ETV suvesaated ja -sarjad jätkuvad ka augustis, mil suure ülekandena on muu hulgas plaanis vahendada Balti keti 25. aastapäeva tähistamist.  

Rahvusvahelised spordiülekanded algavad juunist

Tulemas on suured rahvusvahelised spordiülekanded: 12. juunist kuni 13. juulini vahendab ETV jalgpalli MM-i Brasiilias, Tour de France´i ülekanded on kavas 5.-27. juulil, kergejõustiku EM Zürichist 12.-17. augustil.

14. ja 15. juulil on oodata Eesti – Läti korvpalli maavõistlusi, mida teleülekannetena vahendatakse Pärnust ja Valgast.  

Eesti kergejõustiku meistrivõistlustest saavad ETV vaatajad osa 2.-3. augustil. Koostöös Klubi Tartu Maratoniga on 2. juunil eetris Tartu rattaralli ja 25. augustil Tartu rulluisumaratoni saated. Läbi suve jätkub jalgpalli Premium liiga mängude vahendamine.  

HeadRead, sari William Shakespeare´i ainetel, lastesaated

ETV2 on kogu suve kultuurikeskne. Alates 9. juunist saab näha festivali HeadRead esinejaid, mil vaatajate ees vestlevad kuues saates William Boyd, John Banville, A.S. Byatt, Lionel Shriver, Sjon ja Antony Beevor.  

11. juunist algab ETV2s läbi suve jooksev Briti sari «Surma õukond», mis on valminud William Shakespeare´i ajaloosündmusi käsitlevate teoste järgi. Osades on tuntud näitlejad Jeremy Irons, Tom Hiddleston, Ben Whishaw, David Suchet, Julie Walters, Geraldine Chaplin jpt. Sarja on produtseerinud Oscari võitja Sam Mendes.

ETV2 jätkab maailma festivalidel auhinnatud dokumentaalfilmide näitamist, kogu suve on eetris pühapäevased teemaõhtud ning muusikasaade «Eesti TOP 7».

Lastesaated on ETV2 eetris igal argipäeval kell 7.30 ja 18, nädala lõpus kell 9 ja 17.30. Ekraanil tegutsevad laste lemmikud Vembu ja Tembu, lammas Shaun, Nöbinina, Bullerby lapsed jpt. Põnevust pakuvad laste mängufilmid ning «Rula ja Ratas» hoiab tähelepanu liiklusreeglitel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles